Vanzarile primilor doi producatori farma au scazut puternic in T1

Autor: Ioana David 25.04.2008
Terapia Ranbaxy si Zentiva, cei mai mari producatori locali de medicamente, au raportat scaderi de cateva zeci de procente in primul trimestru (T1) al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Astfel Terapia Ranbaxy a raportat o scadere a vanzarilor de 29%, pana la 26 mil. dolari in acest interval , in timp ce Zentiva a raportat un declin de 30% in lei. Vanzarile acestor doua companii sunt de obicei in linie sau superioare evolutiei pietei farmaceutice si vin dupa cresteri continue in ultimii ani. Ambii jucatori sunt detinuti de companii cu activitate mondiala sau regionala care vad in piata romanesca cel mai mare potential de crestere din regiune.
Insa inca din 2007 previziunile privind evolutia pietei farmaceutice locale pentru anul acesta au fost mai pesimiste si se datorau pe de o parte propunerilor de modificari legislative care urmau sa intre in vigoare, precum si deprecierii leului in raport cu principalele valute de referinta, in conditiile in care peste 65% din piata este generata de importuri.
In acelasi timp, piata farmaceutica a crescut puternic la inceputul anului trecut ca urmare a modificarii strategiei principalilor jucatori atat locali, cat si straini care au mizat puternic pe cresterea vanzarilor si si-au adaptat in acest sens conditiile comerciale, adica au majorat discounturile acordate distribuitorilor. In aceste conditii, rezultatele slabe din primul trimestru vin dupa o crestere sustinuta in perioada similara a anului trecut. Perioada ianuarie-martie este de altfel una slaba pentru industria farmaceutica. De la inceputul acestei luni a intrat in vigoare o noua modalitate de prescriere a medicamentelor, cea pe brand, ceea ce ar putea relansa piata farmaceutica in a doua jumatatea anului.