Investitii italiene pentru proiecte la cheie

Autor: Catalin Lupoaie 24.04.2008
Grupul italian Euroholding, cu activitati in constructii, textile si imobiliare, va incepe anul acesta investitii de circa 20 de milioane de euro in dezvoltarea activitatilor, dupa ce anul trecut a patruns pe piata Capitalei prin preluarea companiei de co

Euroholding, care activeaza in principal in zona Banatului, a intrat anul trecut pe piata din Bucuresti, unde avea o prezenta destul de redusa in anii precedenti, prin preluarea a 12 santiere pe care le-a extins. In 2008, grupul va incepe un program de investitii pentru a putea livra la cheie proiectele de constructii, de la studiu de fezabilitate pana la constructia propriu-zisa.
"Anul acesta va fi cel mai important pentru companiile din grup, pentru ca vom incepe investitii in valoare de 20 de milioane de euro, cele mai mari urmand sa fie atrase de companiile cu activitati in constructii Euroconstruct, Europrefabricate si Europroducts", a declarat Luca Serena, presedintele Euroholding. Grupul si-a bugetat pentru 2008 o cifra de afaceri de 170 de milioane de euro, in crestere cu circa 15% fata de anul trecut, in conditiile in care in 2007 a realizat o majorare de doar 5%, datorita consolidarii firmelor din cadrul grupului.
"Vom continua integrarea companiei de constructii Marcora in cadrul grupului si vom extinde activitatea companiei de proiectare Eurodesign, in urma parteneriatului cu compania Favero & Milan. Vrem sa cream niste sinergii intre companiile din grup, pentru ca este mai profitabil sa putem sa livram proiectele la cheie", spune Serena. Euroholding a preluat anul trecut Marcora Constructii, subsidiara locala a grupului italian Marcora, valoarea tranzactiei fiind estimata la circa 12 mil. euro.
Cifra de afaceri a celor doua companii de constructii Euroconstruct si Marcora Constructii a ajuns anul trecut la circa 60 de milioane de euro, dintre care Marcora a generat afaceri de 12-13 milioane de euro.
Italienii vor investi in constructia unei noi fabrici de prefabricate la Timisoara si a unui nou sediu logistic al Euroconstruct, precum si in extinderea activitatii cu agregate si betoane, prin deschiderea unei noi balastiere.
"Este un avantaj ca nu cumparam materialele de constructii de la terti, pentru ca putem reduce timpul de executie al unei lucrari si sa avem o calitate mai ridicata", explica presedintele grupului. Europrefabricate detine in prezent doua unitati de productie la Targoviste si Timisoara. "Vom inchide actuala fabrica si vom reloca unitatea de productie intr-o alta zona, pentru ca terenul actual nu ne mai permitea sa ne extindem", explica Serena.
Europrefabricate estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de 30 milioane de euro, in crestere cu 20% fata de anul trecut. Printre cei mai importanti clienti ai companiei se numara retelele de hipermarketuri Kaufland, Real sau Billa. Grupul detine si un atelier de productie de tamplarie PVC si aluminiu si un atelier de confectii metalice, prin intermediul companiei Eurologistica.

Criza de personal
Euroconstruct, compania cu cea mai mare pondere in cifra de afaceri a grupului, a fost nevoita sa renunte anul trecut la un proiect pentru ca nu a gasit forta de munca suficienta. "Din cauza crizei de muncitori am renuntat la un proiect care implica constructia unui centru comercial, unde aveam nevoie de cateva sute de muncitori. Anul acesta am participat la bursa locurilor de munca organizata de Ministerul Muncii la Roma, insa am gasit doar 50 de muncitori care sa vina sa lucreze. Aceasta initiativa din partea guvernului este laudabila, insa nu cred ca poate fi o solutie reala pentru acoperirea deficitului de muncitori", subliniaza Serena.
Printre cele mai importante proiecte in care este implicata compania se numara show-room-ul Ferrari de la Bucuresti, un parc logistic la Arad, un hotel la Cluj, unde valoarea investitiei este de 25 de milioane de euro, si un proiect rezidential cu patru blocuri in Constanta.
Insa, compania intampina in continuare un deficit de forta munca si ia in considerare prezentarea catre dezvoltatori a unor proiecte construite doar din materiale prefabricate.
"Legile din Romania inca nu faciliteaza angajarea muncitorilor straini, de aceea ne gandim sa investim in modernizarea si majorarea capacitatilor de productie de prefabricate, pentru a putea oferi solutii complete pentru proiecte. De exemplu, un centru comercial facut din prefabricate ar putea fi construit cu ajutorul a 20-30 de persoane, in loc de 200 cat este nevoie la o lucrare construita in mod traditional", sustine Serena.
Grupul Euroholding are in prezent 1.300 de angajati in cele zece firme, dintre care cei mai multi sunt in activitatea de constructii si proiectare, grupata in sase firme. Euroholding a folosit Romania ca platforma investitionala pentru a se extinde pe piata de materiale de constructii din Bulgaria. In 2006, grupul a investit circa 6 milioane de euro in deschiderea unei fabrici de prefabricate, in 2007 urmand sa fie dublata capacitatea de productie din cauza cererii crescute. Euroholding ia in calcul extinderea operatiunilor si in state ca Serbia sau Ucraina, in sectorul constructiilor, prin intermediul reprezentantei din Romania.

Euroholding detine terenuri de 1,5 milioane mp
Monlandys, divizia de investitii a grupului Euroholding, va incepe in urmatorii doi ani trei proiecte imobiliare in care va investi circa 60 de milioane de euro. Primul proiect, denumit Mediterraneo, consta in dezvoltarea unui ansamblu rezidential cu 80 de vile in Timisoara, in urma unei investitii de 16 milioane de euro.
Un alt proiect rezidential din Timisoara va cuprinde doua blocuri intr-o zona centrala si va atrage o investitie de 12 milioane de euro.
Cel mai mare proiect va fi inceput anul viitor in localitatea Deta, situata pe drumul dintre Timisoara si Serbia, unde va fi dezvoltat un parc logistic si industrial si o zona rezidentiala. Proiectul va atrage o investitie de circa 30 de milioane de euro.
"Proiectele vor fi dezvoltate din fonduri proprii si credite bancare. Noi am resimtit efecte negative din partea crizei internationale si vom continua sa investim in proiecte imobiliare. Suntem proprietarii a peste 1,5 milioane de metri patrati in toata tara", spune Serena. Pana in prezent investitiile grupului au ajuns la circa 80 de milioane de euro.

Parteneriat italian pe segmentul de proiectare
Firma de proiectare si project management Eurodesign, parte a grupului italian Euroholding, a atras in urma unei majorari de capital o noua firma italiana in cadrul grupului, Favero & Milan, care a devenit actionar cu o participatie de 40%.
Firma, infiintata in 2007, isi propune pentru acest an o cifra de afaceri de cel putin 3 milioane de euro, in crestere cu 50% fata de 2007, printre proiectele firmei numarandu-se si o dezvoltare de tip mixt cu o suprafata de 40.000 mp (Office Center Forza Rossa) sau un ansamblu rezidential cu aproape 350 de apartamente in Timisoara, dezvoltat de Cefin Real Estate. Compania realizeaza designul pentru un centru logistic al companiei Lidl in Romania, care va fi situat la iesirea din Bucuresti pe autostrada spre Pitesti si va fi format din spatii de depozitare cu o suprafata de 45.000 mp si doua cladiri de birouri.
"Eurodesign s-a creat prin aducerea unor ingineri si arhitecti din cadrul companiei Euroconstruct, in momentul in care a inceput sa se dezvolte piata imobiliara si cererea pentru servicii de proiectare si management de proiect a crescut puternic", explica Serena.
Favero & Milan are sedii in Italia, la Venetia, Milano si Napoli, in Germania, la K?ln, in China, la Beijing, si peste 900 de proiecte internationale in portofoliu.
Grupul a fost infiintat in urma cu 30 de ani si activeaza in sectorul proiectarii si al project managementului pentru realizarea de constructii civile, comerciale, industriale si de infrastructura, si desfasoara lucrari de inginerie pentru unii dintre cei mai renumiti arhitecti din lume precum: Renzo Piano, Norman Foster, Zaha Hadid, Arata Isozaki, Dante Benini, Von Gerkan&Marg, Michele De Lucchi, Herzog & De Meuron, DHK, Eiseman, Bodega Grishaw sau Bolles & Wilson.
"Am cautat sa atragem un partener care sa fie deja puternic si sa aiba experienta in domeniu, pentru a putea incepe sa lucram pentru proiecte de mari dimensiuni. Compania are in prezent 25 de angajati si vrem sa ajungem la 35 de angajati pana la sfarsitul anului, odata cu deschiderea unui sediu si la Bucuresti", afirma Serena.
In urma tranzactiei, arhitectul Maurizio Milan, administratorul delegat al Favero & Milan, va deveni vice-presedintele Eurodesign.
"Am considerat ca Romania a atins nivelul potrivit pentru a putea solicita servicii de proiectare la cele mai inalte standarde ale calitatii. Proiectarea inteligenta favorizeaza permanent progresul si imbunatateste calitatea vietii", a declarat Milan.
Printre proiectele realizate de Favero & Milan, care are peste 100 de angajati, se numara noul turn al Artelor din Milano, Centrul Italo-Chinez SIEEB pentru mediu inconjurator si energie din Beijing, China; noile piste si structuri de serviciu din aeroporturile din Venetia si Ancona Falconara, centrul pentru servicii, comert si petrecerea timpului liber Nola din Napoli, Hotel NH - Laguna Palace din Venetia sau sediul Diesel din Londra.
Euroholding face parte din grupul italian Industrie Maurizio Peruzzo (I.M.P.), fondat in urma cu 50 de ani, care reuneste circa 28 de companii si 24 de fabrici.
La inceputul anilor ?90 o parte din clientii I.M.P., in special din sectorul textil, si-au orientat productia spre noi piete din Europa Centrala si de Est. Astfel, in 1994 I.M.P deschide la Timisoara firma I.M.P. Romania Industrial & Co - specializata in productia de textile netesute pentru mobila si confectii - a carei gama de produse va fi completata de catre Netex din Bistrita, care a fost infiintata in 2002.
In 1995 italienii au preluat compania de constructii Euroconstruct, listata la Bursa la acea vreme, si a completat oferta de servicii prin fondarea altor companii cu activitati in productie, proiectare si lucrari de logistica: Europrefabricate, Eurodesign, Eurlogistica si Europroducts. Ulterior, Euroconstruct a fost delistata in 2006.