Monica Lovinescu, simbolul Europei Libere, si-a incheiat exilul

Autor: Iulian Anghel 22.04.2008
Monica Lovinescu a murit in noaptea de duminica spre luni la spitalul Charles Richet din Val d'Oise, la 15 kilometri de Paris.

"Monica Lovinescu si-a iubit tara neconditionat. A invatat-o sa-si promoveze valorile sa se fereasca de falsuri. Era o combinatie rarissima de talente care pot incapea intr-un singur om: cultura, umor, luciditate. Nu stiu cine ne va mai iubi cu atata luciditate." Acesta este, pe scurt, portretul facut celei mai cunoscute voci a exilului romanesc din vremea dictaturii de scriitorul Tia Serbanescu.
Fiica celebrului critic Eugen Lovinescu, Monica Lovinescu, a plecat in exil de tanara. Nu s-a intors in tara definitiv dupa revolutie. Nu a primit in Romania nicio functie. Dar nici nu a cerut. A fost multi ani in vremea dictaturii una dintre cele mai puternice voci ale Europei Libere - unul dintre putinele canale pe care romanii le aveau la dispozitie pentru a se informa corect. Pen tru milioanele de romani care ascultau Europa Libera, Monica Lovinescu ca si sotul ei, Virgil Ierunca, au fost un reper.
Lovinescu nu a fost doar un ziarist si comentator de radio, ci si un foarte talentat critic literar si scriitor.
Nascuta la 19 noiembrie 1923, si-a inceput studiile primare in particular, in Franta. In 1946 a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti. In 1947 a plecat la Paris cu o bursa a guvernului francez. In primele zile ale lui 1948 a cerut azil politic in Franta. Mama sa a ramas in tara drept "garantie", dar a murit in inchisorile comuniste. Drama Monicai Lovinescu, o drama care a urmarit-o toata viata, a fost ca nu a gasit niciodata mormantul mamei sale. Durerea aceasta a fost exprimata apoi intr-o carte de o frumusete extraordinara, "Aceasta dragoste care ne leaga". Casa lui Eugen Lovinescu din Bulevardul Elisabeta in care se intrunea in vremea interbelica celebrul cenaclu literar "Sburatorul" a fost nationalizata si data unui membru al Securitatii (unele surse spun ca este vorba de chiar anchetatorul mamei Monicai Lovinescu). Biroul la care Eugen Lovinescu si-a scris opera a fost folosit apoi de noul proprietar drept masa pentru transarea porcilor de Craciun.
Monica Lovinescu si-a inceput colaborarea la Europa Libera in 1962. Din 1967, emisiunile de mare ecou au fost "Teze si antiteze la Paris" si "Actualitatea culturala romaneasca". Monica Lovinescu a devenit, alaturi de Virgil Ierunca, una dintre vocile cele mai autorizate ale criticii literare romanesti, bucurandu-se de o enorma influenta in mediile intelectuale din tara.
In 18 noiembrie 1977, Monica Lovinescu a fost tinta unui atentat pus la cale de Securitate la ordinele lui Nicolae Ceausescu, dar a supravietuit. Opera ei este vasta, iar in romaneste i-a aparut la editura Humanitas.
Prietenii Monicai Lovinescu au deplans disparitia acesteia.
Scriitorul Horia-Roman Patapievici considera ca, odata cu disparitia Monicai Lovinescu, a murit un martor al adevarului. Presedintele Romaniei Traian Basescu a anuntat ca "aduce omagiul sau memoriei Monicai Lovinescu, al ca-rei nume se afla inscris, alaturi de cel al regretatului Virgil Ierunca, in Pan-teonul demnitatii poporului roman". Alianta Civica a cerut Presedintiei si Guvernului sa declare doliu national pentru Monica Lovinescu.
Totusi, unul dintre adevarurile dure legate de aceasta disparitie a fost spus ieri de filosoful Gabriel Liiceanu, editorul Monicai Lovinescu si prieten al acesteia.
Intr-un text intitulat "La moartea Monicai Lovinescu", filosoful spune: "Monica Lovinescu, de ale carei vorbe la Europa Libera s-au agatat sute de mii de oameni inainte de 1990, a murit in stil romanesc; inconjurata adica de ignoranta, indiferenta si uitarea noastra. In ultimii ani, cat a stat literalmente tintuita la pat, telefonul incetase aproape sa sune, iar cartile ei me-morabile aparute in acest rastimp in tara au facut obiectul unui interes me-diocru. De la un moment dat incolo romanii n-au mai avut nevoie, pur si simplu, de Monica Lovinescu. La ce bun sa tii minte un om a carui valoare de intrebuintare disparuse intr-un interludiu al istoriei? (...)".
Monica Lovinescu a murit in spital dupa trei luni de suferinta. Avea 85 de ani.