Actionarii Icme Ecab vin cu 10 mil. euro pentru productie

Autor: Adrian Ionut Cojocar 18.04.2008
Icme Ecab Bucuresti, cel mai mare producator autohton de cabluri electrice, va investi anul acesta circa 10 mil. euro in retehnologizare si majorarea capacitatii de productie.
Dupa finalizarea investitiei, capacitatea de productie a Icme Ecab ar urma sa creasca cu circa 22%, la 55.000 de tone, fata de 45.000 de tone cat reprezinta in prezent.
"Pietele din regiunea est-europeana sunt de-abia la inceputul cresterii. Spre exemplu, daca consumul de cabluri pe cap de locuitor s-ar plasa la nivelul celui din Grecia, romanii ar trebui sa consume 200.000 de tone anual, fata de 35-40.000 de tone in prezent. De aceea credem ca Romania prezinta un pontential ridicat", a declarat Periklis Sapountzis, directorul general al producatorului grec de cabluri electrice Hellenic Cables, proprietarul Icme Ecab. El a adaugat ca piata central europeana este aproape saturata, consumul de cablu in aceasta zona inregistrand avansuri modice.
Conducerea Hellenic spune ca Romania va reprezenta un centru pentru vanzarile grupului in regiune, principalele piete vizate fiind Ucraina, Bulgaria, Serbia, Moldova si Ungaria.
Icme Ecab a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 124,2 mil. euro, in crestere cu circa 25% fata de cea din 2006, potrivit datelor pe standarde internationale de contabilitate (IAS). Profitul EBIT s-a cifrat la circa 8 mil. euro. In 2006, castigul net al companiei a fost de 20,8 mil. lei (5,6 mil. euro).
Cresterea afacerilor s-a datorat in principal majorarii capacitatii de productie ca urmare a investitiilor din anii anteriori, cat si cresterii exporturilor, care au ajuns sa reprezinte circa 50% din totalul vanzarilor Icme Ecab. Reprezentantii companiei spun ca unul din motoarele cresterii l-a reprezentat anul trecut piata de constructii, catre care s-au indreptat circa jumatate din vanzarile producatorului de cabluri. Pentru urmatorii ani, conducerea companiei se asteapta ca vanzarile sa inregistreze cresteri de 10-15%.
Producatorii de cabluri electrice s-au confruntat in ultimii ani cu cresterea semnificativa a pretului materiilor prime, reprezentate de cupru si aluminiu, dar si cu cele la energie.
Icme Ecab produce aproape toate tipurile de cabluri electrice, compania adresandu-se si industriei de telecomunicatii respectiv producatorilor industriali, industria de IT reprezentand una dintre pietele care vor sustine vanzarile companiei in viitor. In acest an, compania va incepe productia de cabluri electrice rezistente la foc, dupa ce anul trecut a lansat in productie cablurile de control si date.
Vanzarile pe plan intern ale Icme Ecab se realizeaza prin centrele proprii de distributie de la Bacau, Timisoara, Cluj si Bucuresti si vor fi sustinute in urmatorii ani de planurile ambitioase de investitii ale producatorilor de energie electrica CEZ, Enel si E.ON.
Icme Ecab a fost preluata acum 9 ani de Hellenic Cables in urma unui proces de privatizare, de la acea data si pana in prezent investitiile grupului grec in companie cifrandu-se la aproape 40 mil. euro. Icme Ecab are o cota de 42% din piata de cabluri din Romania si este unul printre primii trei producatori din industria de cabluri si aparate electrice, alaturi de Prysmian Slatina si Moeller Electro Productie.