Shopping City: Prea multe magazine in Suceava

Autor: Liviu Florea 17.04.2008
Reprezentantii Priceton Investments, proprietarii centrului comercial Shopping City Suceava inaugurat ieri, considera ca Suceava nu poate suporta cei peste 100.000 de metri patrati de spatii comerciale care vor fi livrati in acest an in orasul din nordul Moldovei, dupa finalizarea altor doua proiecte, Iulius Mall Suceava si Galleria Suceava.
"Cred ca un oras de dimensiunile Sucevei ar fi putut suporta un stoc de 100.000 de metri patrati de spatii comerciale in aproximativ zece ani, nu acum", a declarat pentru ZF Magnus Lofgren, reprezentantul dezvoltatorilor.
De cealalta parte, Andrei Birsan, head of shopping centres retail al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield, nu considera ca piata suceveana a spatiilor comerciale se va aglomera in acest an dupa aparitia celor trei centre". In mod sigur va exista o competitie. De pe urma acestor trei centre, cel mai mult vor avea de profitat retailerii si locuitorii din regiune", a spus Birsan.
Shopping City Suceava reprezinta o investitie de 70 mil. euro, suprafata totala inchiriabila a centrului comercial fiind de 47.000 de metri patrati, principalele ancore fiind Mobexpert, Media Galaxy, Carrefour si Baumax, care au inchiriat aproape 35.000 de metri patrati. Proprietarii investitiei asteapta un randament anual de cel putin 20%.
"In amenajarea magazinului Mobexpert am investit un milion de euro, iar marfa pe care am
adus-o valoreaza 1,5 -1,7 milioane de euro. In prezent, in magazin lucreaza aproximativ 60 de persoane, iar in functie de evolutia afacerilor numarul angajatilor ar putea ajunge la 100 de oameni", a declarat Dan Sucu, presedintele grupului Mobexpert. Hipermagazinul are o suprafata totala de 6.000 metri patrati si reprezinta formula pilot dezvoltata de Mobexpert pentru orasele de dimensiuni medii. Hipermagazinul de la Suceava este primul din cele patru prevazute pentru a consolida in acest an reteaua din Romania.
Centrul comercial din Suceava urmeaza sa fie extins cu 5.000 -10.000 de metri patrati. "Speram sa finalizam tot procesul de extindere in 18 luni. Investitia va fi cuprinsa intre 5 si 15 milioane de euro", apreciaza Lofgren.
In momentul de fata, in cadrul centrului comercial mai sunt disponibili 600-700 de metri patrati pentru inchiriere. "Pretul pentru inchirierea unui metru patrat in cadrul centrului comercial variaza intre 14 si 40 de euro lunar", spune Lofgren.
Centrul comercial din Suceava a fost dezvoltat de compania Priceton Investments, in care fondul de investitii britanic North Real Estate, care si-a schimbat denumirea in Argo Real Estate, detine un pachet important de actiuni. Britanicii sunt si proprietarii proiectului European Retail Park din Sibiu, preluat la sfarsitul lui 2006 de la dezvoltatorul belgian BelRom pentru 83 mil. euro. Pana in prezent Argo Real Estate a investit 20 de milioane de euro in extinderea proiectului de la Sibiu. "Vom mai investi 15 milioane de euro pana in luna noiembrie, atunci cand este termenul de finalizare a procesului de extindere", a mentionat Magnus Lofgren.