ADM Farm vizeaza o cota de piata de 6,5% si afaceri de 150 mil. euro

Autor: Ioana David 16.04.2008
ADM Farm, unul dintre principalii distribuitori de medicamente de pe piata locala, vizeaza o cifra de afaceri de 150 mil. euro in acest an, in crestere cu 50% compartiv cu 2007.

"Am incheiat anul 2007 in conditiile preconizate atingand cifra de afaceri de 100 milioane de euro. Dupa cum am comunicat la mijlocul anului trecut am reevaluat bugetul si am estimat cresterea cifrei de afaceri de la 80 la 100 milioane de euro", a spus Dragos Pop, directorul general al ADM Farm.
Anul 2007 a fost unul dificil pentru jucatorii din industria farmaceutica, cresterea totala fiind de numai 11,2% la nivelul pietei in conditiile in care deprecierea leului si modificarile legislative anuntate au avut impact asupra afacerilor companiilor din domeniu. "Rezultatele anului precedent au fost influentate de masiva devalorizare din ultimul trimestru. Nu avem inca datele definitive, dar pierderile financiare au diminuat foarte mult rezultatul. Nu stim ce surprize ne rezerva evolutia cursului de schimb in 2008, mai ales ca acest factor este strans corelat cu dictarea pretului de vanzare in lei de catre minister", a adaugat Pop.
Continuarea deprecierii leului corelata cu inghetarea pretului la medicamente din primul trimestru, a continuat Pop, determina o scadere dramatica a marjelor distribuitorilor pana la 1-2% sau chiar anularea acestora. "In acest context, este extrem de dificil de prognozat un rezultat, desi planurile noastre ar viza atingerea unui minim de profit de 3%", a precizat reprezentantul ADM Farm.
ADM Farm opereaza in prezent opt centre logistice cu un volum total de aproape 20.000 de metri cubi. In acest an, compania are in plan majorarea capacitatii de depozitare cu 30% in principal prin extinderea platformei centrale din Bucuresti, dar si prin deschiderea unei noi subsidiare.
"Anul acesta vom investi in multiplicarea capacitatilor de depozitare. In 2007 am dublat numarul de unitati tranzactionate si dezvoltarea capacitatilor de stocare a devenit prioritara. Bugetul de investitii depaseste 2 mil. euro in aparatul logistic la standarde GDP (Good Distribution Practice - n.red)", a mai spus Dragos Pop.
Conditiile existente in piata anul trecut au impins multi dintre jucatorii la fuziuni si achizitii, dar si la atragerea de credite pentru sustinerea activitatii.
"Pentru atingerea obiectivelor stabilite pentru 2008 avem toate resursele necesare, insa ramanem deschisi la oportunitatile care vor aparea in piata. Infirmam insa zvonurile aparute in legatura cu o potentiala fuziune cu Montero", a precizat Pop.
ADM Farm a finalizat anul 2007 cu o cota de piata de aproximativ 5%, in timp ce pentru 2008 targetul este de 6,5%.
"Cresterea de anul trecut a fost de peste 50% asa cum ne-am obisnuit in ultimii ani. Factorii care au determinat mentinerea rimtului de crestere au fost investitiile in forta de vanzari, precum si imbogatirea portofoliului de produse", a mai spus Pop.
ADM Farm detine si o retea de 20 de farmacii Sante, pana la sfarsitul anului planul fiind de 30 de unitati, majoritatea situate in Capitala.
ADM Farm a intrat pe piata in 1998 ca distribuitor al unui producator strain si a inceput cu un singur brand. Potrivit ultimelor date dipsonibile, actionariatul ADM Farm se imparte intre Dragos Pop si Alin Mihai Iosep.
Concurentii ADM Farm in distributia de medicamente sunt Mediplus, Relad, Fildas, Polisano, Farmexim, Farmexpert. In piata exista o tendinta accentuata de consolidare, vizibila mai ales in ultimul an.