Cele mai sigure destinatii europene pentru investitii

Autor: Mirabela Tiron 14.04.2008
Polonia si Danemarca sunt cele mai sigure destinatii investitionale din punctul de vedere al riscurilor pe care le presupune forta de munca, potrivit unui clasament realizat de Federatia Angajatorilor Europeni (FedEE).

Ratingul FedEE si-a propus sa ierarhizeze tarile in care poti investi cu cel mai mic risc din punctul de vedere al variabilei fortei de munca.
Au fost analizate 27 de tari europene, inclusiv Norvegia, Suedia, Turcia si Islanda, prin intermediul a 15 indicatori cantitativi, care se refera la costurile cu forta de munca, presiunea inflationista, mobilitatea fortei de munca, surplusul sau deficitul de forta de munca si capitalul uman de pe o anumita piata.
In topul celor mai bune cinci ratinguri, dupa aplicarea indicatorilor stabiliti, s-au clasat Polonia, Danemarca, Slovenia, Elvetia si Marea Britanie.
Polonia a inregistrat cele mai bune rezultate la furnizarea de forta de munca, mobilitatea angajatilor si relatiile cu forta de munca, insa a obtinut un scor negativ la capitolul aptitudini si cunostinte legate de internet ale angajatilor. Per ansamblu, Polonia a confirmat cel mai bun rating, de plus sase. La subcategoria capacitatea fortei de munca, toate tarile care au intrat in top a avut scoruri bune desi Danemarca, Suedia si Marea Britanie au prezentat un deficit de forta de munca si costuri mari cu forta de munca. Cand o companie decide sa investeasca in alta tara pentru extinderea operatiunilor are in vedere mai multi indicatori care in final spun despre o locatie daca este sau nu de bifat ca destinatie investitionala.
Specialistii sunt de parere ca investitorii ar trebui sa se uite cu foarte mare atentie la astfel de variabile legate de forta de munca in momentul in care decid sa se extinda pe o alta piata, respectiv spre disponibilitatea resurselor umane, gradul de calificare al fortei de munca, problemele ce ar putea interveni in cazul concedierilor. Din pacate, multi angajatori se bazeaza de cele mai multe ori pe informatii si aprecieri gresite cand se ia in considerare problema fortei de munca dintr-o anumita tara.
Pe de alta parte, se pare ca aceste constatari ale FedEE nu se reflecta in programele de investitii directe ale companiilor in strainatate, ceea ce ridica intrebarea daca organizatiile realizeaza cele mai bune decizii atunci cand aleg sa extinda activitatea in tari europene.
Cele mai recente date publicate de Organizatia Natiunilor Unite demonstreaza ca niciuna dintre tarile cu cel mai bun rating din punctul de vedere al fortei de munca nu a fost tinta investitiilor pentru extinderea operatiunilor, companiile optand, in schimb, pentru Belgia, Estonia, Irlanda, Malta si Olanda.

Polonezii, pe primul loc
Cele mai bune destinatii investitionale europene din punctul de vedere al fortei de munca

Polonia
Danemarca
Slovenia
Elvetia
Marea Britanie