De trei luni exporturile cresc mai repede decat importurile

Autor: Liviu Chiru 10.04.2008
Exporturile de bunuri au urcat in februarie cu peste 20% fata de aceeasi luna din 2007, pana la 2,78 mld. euro, aceasta fiind a treia luna la rand in care depasesc dinamica importurilor.
In februarie, importurile de bunuri au urcat cu 14%, pana la 4,24 miliarde de euro, arata datele publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). In aceste conditii, deficitul comercial pe luna februarie a urcat la 1,46 miliarde de euro, fiind cu 9% mai mare decat in aceeasi luna din 2007. Ritmul este totusi ceva mai mare decat cel inregistrat in ianuarie, de 3%. "Cresterea deficitului comercial a incetinit la 3,2% pentru primele doua luni ale anului, fata de niveluri de 100% in aceeasi perioada a lui 2007. Consideram ca este o veste pozitiva, dar ne asteptam sa aiba un impact limitat pe termen scurt asupra pietei valutare", spune Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen.
Cumulat pe primele doua luni ale anului, deficitul comercial (FOB-CIF) a urcat la 2,87 miliarde de euro, fiind cu 90 de milioane, respectiv 3,3%, mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada din 2007. Dinamica mai buna a exporturilor a fost alimentata de deprecierea semnificativa a leului de la sfarsitul anului trecut, care a continuat si in prima luna din 2008. Totodata, cresterea cursului a descurajat importurile.
Pe de alta parte, analistii vorbesc si despre o imbunatatire a capacitatii de productie in economia locala, in conditiile in care in ultimii ani ponderea bunurilor de capital in structura importurilor s-a mentinut la niveluri ridicate.
Potrivit datelor publicate de INS, masinile si echipamentele de transport au reprezentat aproape 38% din importurile realizate in primele doua luni ale anului, avand astfel ponderea cea mai mare. Bunurile incluse in categoria "alte produse manufacturate" au reprezentat 30% din importuri, in timp ce produsele agroalimentare, bauturile si tutunul au avut o pondere de 6%.
Si structura exporturilor a continuat sa se imbunatateasca, ingloband produse cu o valoare adaugata mai mare. Masinile si echipamentele de transport au reprezentat 33,8% din exporturile pe primele doua luni, iar produsele din categoria "alte produse manufacturate" au urcat la 42,5%.
Cea mai mare parte a deficitului comercial a fost generata de schimburile realizate in interiorul Uniunii Europene. Pe primele doua luni, deficitul comercial cu alte state membre s-a ridicat la 7,24 miliarde de lei, fata de 3,3 miliarde de lei, cat s-a acumulat din schimburile cu state terte.