Si NATO isi face scut antiracheta

Autor: Iulian Anghel 04.04.2008
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca NATO a decis sa-si asume crearea unui scut antiracheta pentru statele care nu sunt protejate de scutul american, astfel incat toate tarile membre sa fie aparate la fel.
"Consiliul a hotarat ca sistemul de aparare antiracheta sa aiba o acoperire cuprinzatoare a intregului teritoriu al Aliantei, iar NATO isi asuma crearea unui scut antiracheta complementar pentru statele care nu sunt protejate de scutul american", a spus Basescu. El a mentionat ca 20% din teritoriul NATO nu este protejat de scutul american, Romania facand parte, aproape in totalitate, din aceasta suprafata.
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat ca statele membre ale NATO au ajuns ieri la concluzia ca in ceea ce priveste apararea antiracheta exista o amenintare.
El a precizat ca la nivelul NATO va fi facuta o analiza pentru amplasarea unui scut antiracheta care sa acopere si zonele Aliantei care nu erau protejate de scut (printre aceste zone figureaza Romania, Grecia, Bulgaria - n.r.).
Problema Afganistanului urma sa fie transata si ea aseara in cadrul summit-ului NATO. SUA cer mai multi soldati pentru aceasta zona, mai mult angajament din partea aliatilor pentru ca, asa cum spune George W. Bush, NATO nu-si permite sa piarda razboiul antiterorist.
Votand impotriva Washingtonului cand a fost vorba despre integrarea Ucrainei si a Georgiei, Parisul a fost insa de partea Americii (era deja un fapt anuntat) cand a fost vorba despre Afganistan. Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat in cadrul summit-ului ca va trimite un batalion in estul Afganistanului care va fi format din 700 de militari.