Piata valutara a rulat 37,4 mld. euro in februarie

Autor: Razvan Voican 03.04.2008
Volumul tranzactiilor de pe piata valutara interbancara a incetinit usor in februarie, pana la 37,4 miliarde de euro, dupa varful de aproape 42 mld. euro atins in prima luna a acestui an.
Varful de tranzactionare din ianuarie a coincis, conform datelor publicate de BNR, cu un varf de depreciere a leului, care a consemnat o pierdere de 8,8% fata de euro calculata dupa cursul mediu comparativ cu luna ianuarie 2007. In februarie, stocul de depreciere s-a atenuat la 8%.
Intreg anul 2007 a fost marcat de volume lunare record pe piata valutara interbancara, marcand interesul crescut al jucatorilor straini.
Cel mai mare nivel lunar al tranzactiilor a fost atins in noiembrie, cu 38,8 miliarde de euro. Recordul de tranzactionare s-a reflectat intr-un prim episod de crestere-soc a cursului leu/euro comparativ cu cotatiile din lunile precedente, in conditiile in care mai multi straini si-au inchis pozitiile pe leu, pe fondul acumularii de stiri negative privind climatul macroeconomic.
Calculata la cursul mediu, deprecierea a devenit vizibila din decembrie, cand leul era cu 3,4% mai slab decat euro fata de aceeasi luna a anului anterior.
Avand in vedere cresterea deprecierii pana la 8% pe medie inregistrata in februarie 2008 fata de februarie 2007, leul nu a mai consemnat o slabire atat de mare fata de euro din 2004, cand deprecierea medie anuala a fost de 7,9%.
Cotatiile s-au stabilizat in martie deasupra pragului de 3,7 lei pentru un euro, fara a fi vizibil vreun efect al deciziei BNR de a continua majorarea dobanzii-cheie, pana la 9,5%.
Cu toata incetinirea din februarie, volumul tranzactiilor valutare se situeaza la un nivel aproape triplu fata de media lunara a anului 2006.
O contributie la cresterea volumelor ar fi putut s-o aiba si banca centrala, in conditiile in care pe piata au continuat sa circule suspiciuni privind eventuale interventii pentru temperarea miscarilor de crestere ale cursului de schimb leu/euro.
Luna martie a adus un nivel record al fluxurilor din rezerva valutara a bancii centrale, cu intrari de 2,46 miliarde de euro si iesiri de 2,55 miliarde de euro.