Surprizele familiei Yarka

Autor: Mihai Sorin Radulescu 28.03.2008
Dincolo de aceasta ortografie ciudata se ascunde inca o familie boiereasca din Ramnicu Sarat si Buzau, de origine greceasca. Numele ei se intalneste si sub forma fonetica "Iarca", iar toponimul "Iarculesti" este si el atestat.

Intaia oara am intalnit acest nume chiar cu ani buni inainte de Decembrie 1989, pe simezele Muzeului National de Arta, unde erau expuse niste scrisori schimbate intre marele pictor Ion Andreescu si unii membri ai familiei Yarka. Despre Yarkulesti mi-au vorbit de-a lungul timpului si aici as vrea sa elogiez din nou insemnatatea istoriei orale! o serie de rude ale lor, regretatii Constantin Filotti (nepot de var al actritei Maria Filotti), Ionel Kogalniceanu (a carui mama era nascuta Yarka; stranepot in linie directa al lui Mihail Kogalniceanu), doamna Alexandra Odobescu si alte doamne si domni din vechiul Bucuresti.
Cand mergi pe str. Nicolae Golescu dinspre Ateneu spre str. George Enescu, langa casa Gianni - sediu al reinfiintatului Jockey-Club care adaposteste restaurantul "La mama" - se gaseste o alta casa care a apartinut in trecut familiei Yarka si care adaposteste Asociatia Scriitorilor din Bucuresti.
Fara a se fi numarat printre boierii veliti, Yarkulestii au facut cariere frumoase si au incheiat casatorii cu "ighemonicon" in veacul al XIX-lea. Caz destul de rar intalnit (poate doar in spita Budistenilor), trei frati Yarka au ajuns generali: Alexandru, Constantin si Leonida Yarka. Acesta din urma a fost casatorit cu Profira Donici, una dintre fiicele fabulistului Alecu Donici. O ruda a lor, Dimitrie Yarka, a tinut in casatorie pe Sofia, sora inginerului Anghel Saligny si a chimistului Alfons Oscar Saligny.
Clucerul Scarlat Yarka (1802-1865) a avut, din casatoria sa cu Ecaterina Petrachescu, o fiica, Ecaterina, casatorita cu magistratul Adolf Cantacuzino, unul dintre fiii boierului conservator Constantin Cantacuzino, caimacam al Tarii Romanesti in 1848-1849. Din casatoria lor s-a nascut viitorul poet si diplomat Charles-Adolphe Cantacuzino, chou-chou-ul elitei literare pariziene din primul deceniu al secolului XX. Acesta si-a mostenit asadar prenumele de la bunicul sau matern.
Diplomatul Carol (Citta) Davila, ministru plenipotentiar al Romaniei la Washington in vremea domniei lui Carol al II-lea, nepot de fiu al marelui medic cu acelasi nume, a avut de sotie pe Arabella Yarka, autoare de memorii, descendenta pe linie materna a boierilor Prejbeni si a Lahovarestilor. Un alt detaliu genealogic interesant: una dintre fiicele colectionarului de arta Ion Movila, al carui nume, legat de Baile Tekirghiol, a ramas in istoria Bucurestilor prin strada care ii poata numele - strada pe care se afla Spitalul Cantacuzino - a fost casatorita cu doctorul Mihai Yarka, avand un fiu, Constantin, al carui fiu, Dan Yarka, este muzician la Paris.
Magistratul Ion P. Cerkez, autorul unor amintiri care au vazut lumina tiparului in Magazin istoric, frate al arhitectului Grigore Cerkez, a fost casatorit cu o Yarka, avand un fiu, Emil, al carui incantator volum de amintiri in care este vorba si de antecesorii sai materni a fost reeditat de curand.
Dar probabil cel mai spectaculos fapt este prietenia dintre Constantin Yarka, nepot de fiu al mai sus-amintitului general Alexandru Yarka, si Lenin !... Poate ca faptul nu ar fi atat de surprinzator, avand in vedere ca bunica paterna a lui Constantin Yarka, nascuta Catacaz, provenea dintr-o familie avand legaturi stranse cu Basarabia si cu Rusia. Chestiunea prieteniei cu Lenin a unui tanar boier roman, daca nu a fost deja studiata, merita cu certitudine sa fie aprofundata.