Ultimii la facilitati fiscale in pensii private

Autor: Mihai Bobocea 28.03.2008
Legislatia romaneasca nu sprijina dezvoltarea economisirii prin pensii private, asa cum este practica in regiune. Facilitatile fiscale pentru pensiile private sunt cele mai mici din regiune si chiar din Europa, potrivit datelor dintr-un studiu al Asociatiei Asiguratorilor din Germania.
Deductibilitatea fiscala pe care legislatia romaneasca o permite contributiilor la pensiile facultative este mult mai mica decat in celelalte tari europene, inclusiv cele din Europa Centrala si de Est, spune Mihai Seitan, unul dintre artizanii sistemului local de pensii private, comentand studiul Asociatiei Asiguratorilor din Germania. Mihai Seitan este in prezent directorul general al brokerului de pensii si de asigurari FinCoP si este unul dintre autorii legilor de pensii private (obligatorii si facultative) din Romania.
"Spre deosebire de Romania, pentru a asigura dezvoltarea sistemelor de asigurari si pensii, tarile UE au utilizat tratamente fiscale favorabile, destinate special produselor de asigurari. Dupa ce industria asigurarilor s-a dezvoltat suficient, in ultimii ani, produsele de asigurari au fost considerate similare economiilor sau produselor de investitii, motiv pentru care au fost tratate fiscal in acelasi mod", a declarat Seitan pentru ZF.
Marea majoritate a statelor cu sisteme de pensii private facultative (pilon III sau alte scheme de economisire voluntara) au asociate acestor produse deductibilitati semnificative. In Romania, contributiile la pensiile facultative sunt deductibile in limita a 200 de euro pe an, atat pentru angajat, cat si pentru angajator, adica un total de 400 de euro pe an, daca cele doua parti interesate contribuie impreuna.
Spre comparatie, in Polonia intreaga contributie a angajatului nu se impoziteaza, in timp ce contributia angajatorului se impoziteaza doar dupa pragul de 7% din salariul angajatului. In Ungaria, partea de contributie a angajatului este deductibila in totalitate, iar angajatorul nu mai plateste contributia de asigurari sociale, pana la maxim 130% din salariul minim brut pe economie. In Cehia, cea mai dezvoltata piata de pensii facultative din regiune, contributia angajatorului este deductibila in limita a 3% din salariul angajatului, iar contributia angajatului este deductibila pana la 5% din salariu.
"Marea majoritate a tarilor nu impoziteaza contributiile si investitiile, in schimb impoziteaza beneficiile din pensii", spune Seitan. De altfel, si Romania a adoptat aceasta filosofie de taxare.