Activele Raiffeisen au urcat cu 7%, la 4,4 mld. euro

Autor: Liviu Chiru 28.03.2008
Raiffeisen Bank a incheiat anul trecut cu active de 4,4 miliarde de euro, in crestere cu numai 7% fata de decembrie 2006, potrivit datelor publicate ieri la Viena de grup.
Astfel, Raiffeisen a ramas la sfarsitul anului trecut al treilea jucator din sistemul bancar, dupa BCR, cu active de 17,5 miliarde de euro si BRD-SocGen, cu active de 11 miliarde de euro. Raportul grupului nu precizeaza si profitul net realizat de Raiffeisen, insa banca va prezenta astazi rezultatele pe plan local.
Cresterea activelor Raiffeisen, de 7%, este mult mai mica decat cea inregistrata de piata. Anul trecut activele din sistemul bancar (potrivit datelor BNR) au urcat cu 45%, pana la circa 70 de miliarde de euro.
Raiffeisen externalizeaza insa o buna parte din finantarile acordate catre banca-mama, pentru a evita costurile de reglementare impuse de BNR. Ast fel, grupul Raiffeisen International a raportat o expunere pe Romania de 5,6 miliarde de euro la decembrie 2007, in crestere cu 19% fata de sfarsitul anului 2006.
Raiffeisen Bank Romania opera in decembrie trecut o retea teritoriala de 435 de unitati, dupa ce a deschis 167 de unitati pe parcursul anului 2007. Potrivit planurilor anuntate in raportul anual al Raiffeisen International, filiala locala va ajunge la o retea de 600 de unitati pana in anul 2010. Grupul noteaza ca filiala din Romania a continuat sa puna accent pe dezvoltarea afacerilor pe retail. Astfel, soldul creditelor de retail a urcat anul trecut cu 538 de milioane de euro, pana la 1,8 miliarde de euro. Doar creditele ipotecare au urcat cu 74%, pana la 660 de milioane de euro.
Pe partea de corporate, Raiffeisen a reusit sa majoreze finantarile acordate cu 33%, pana la 1,7 miliarde de euro. Sursele atrase de la clientele de corporate au urcat mai incet, cu 9%, pana la 1,5 miliarde de euro.
Divizia de asset management a Raiffeisen, lansata la jumatatea lui 2006, avea in decembrie trecut active in administrare de 45 de milioane de euro. Raiffeisen Leasing a acordat finantari noi de 252 de milioane de euro anul trecut, in crestere cu 60% fata de 2006.
Raportul Raiffeisen International subliniaza o dinamica sustinuta a veniturilor din comisioane inregistrata in regiunea Europei de Sud-Est si in special in Romania.
Veniturile nete din comisioane generate de clientii de retail au crescut semnificativ, cu 35%, la 799 de milioane de euro, la nivel de grup. Europa de Sud-Est a fost motorul cresterii regionale, cu o crestere de 44%, la 386 de milioane de euro. "Cea mai mare crestere a fost reusita de grup pe piata din Romania, datorita unei orientari pronuntate spre retail si unei baze solide de clienti.