Chavez: Pretul de 100 $/baril este corect

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax 26.03.2008
Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a declarat ca pretul de 100 de dolari pentru un baril de petrol este corect, intrucat titeiul reprezinta o resursa neregenerabila si costul sau ar trebui sa reflecte acest lucru.
"Pretul petrolului e la nivelul corect, nu e prea scump", a afirmat Chavez. Venezuela, care face parte din Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol, a inregistrat un avans semnificativ al veniturilor obtinute din petrol, in contextul in care cotatiile titeiului au urcat peste pragul de 100 de dolari pe baril.
Pretul petrolului s-a diminuat, marti, pentru cea de-a patra zi consecutiva, scazand pentru scurt timp sub pragul de 100 $/baril, in contextul aprecierii monedei americane, al nivelului redus al cererii si al majorarii rezervelor de titei.
Titeiului destinat pietei americane, cu livrare in luna mai, era cotat, la ora 3:46 GMT, la 100,26 dolari pe baril, in scadere cu 60 de centi. Pretul petrolului a atins maximul istoric de 111,8 dolari pe baril pe data de 17 martie. Cotatia petrolului Brent, de referinta pe bursa de la Londra, a scazut cu 1,01 dolari, la 98,85 dolari pe baril.
"Investitorii de pe piata realizeaza ca indicatorii fundamentali chiar nu justifica preturi cu mult peste 100 $/baril. Unul dintre principalii factori care au sustinut declinul pretului este consolidarea rezervelor SUA, care par a fi suficiente in acest moment", a spus Gerard Burg, analist la National Australia Bank.
Pretul petrolului a scazut cu peste zece dolari fata de nivelul record inregistrat saptamana trecuta, in contextul in care investitorii au renuntat la plasamentele pe bursele de marfuri.