Dan Bucsa, Bancpost: Decizia de azi a BNR mareste incertitudinea

Ziarul Financiar 26.03.2008
Comunicatul BNR spune ca situatia actuala "reclama sporirea in continuare a restrictivitatii politicii monetare intr-un dozaj adecvat". Nu este insa clar daca banca centrala se refera la majorarea in continuare a ratei dobanzii sau mizeaza pe o intarire a conditiilor monetare reale de ansamblu, comenteaza Dan Bucsa, seful departamentului de cercetare al Bancpost.
El considera ca decizia de azi este justificata doar daca BNR anticipeaza greutati mai mari in atingerea tintei din anul viitor dar, in comunicatul emis, banca centrala indica aceleasi riscuri pe care le-a mentionat in trecut si nu face referire la agravarea lor sau la aparitia unor riscuri suplimentare.
Fostul sef al serviciului Modele Monetare si Financiare din Directia de Modelare si Prognoze Macroeconomice a Bancii Nationale, sustine ca prin cresterea ratei dobanzii BNR transmite un semnal contrar celui dat pe 4 februarie, cind a indicat ca favorizeaza creditarea in lei prin majorarea provizioanelor la creditele in valuta.
"Avand in vedere perspectiva scumpirii creditelor acordate in lei, putem spune ca atractivitatea creditarii in valuta creste dupa decizia de astazi", a declarat Bucsa pentru ZF.