Oberammergau: intre Passionspiele si Holtzschnizerei

Autori: Autor test , Calin Hentea 21.03.2008
Oberammergau este un orasel de cinci mii trei sute de suflete din muntii Bavariei, pe valea raului Ettal.
Casele au peretii pictati cu scene medievale sau crestine - Luftmalerei - si gazduiesc fie magazine cochete, fie pensiuni turistice, din ale caror camere nu lipseste un crucifix din lemn si o Biblie in trei limbi. Un decor care te trimite cu gandul la basmele fratilor Grimm. Localnicii spun ca este unul dintre cele mai scumpe locuri din Germania, dar nu din aceasta cauza acest oras este cunoscut in Europa. Oberammergau este locul in care, incepand din 1634, se joaca un spectacol al pasiunii pentru Credinta -Passionspiele; Oberammergau este impanzit de zeci de magazine care ofera turistilor Holtzschnizerei - sculptura in lemn, majoritatea pe teme catolice; in fine, Oberammergau gazduieste din 1953 o importanta scoala NATO ale carei cursuri de specialitate sunt urmate anual de sute si mii de ofiteri din Europa.
Putini dintre turisti sau ofiterii-elevi pleaca din Oberammergau fara o sculptura din lemn ca amintire. Daca este credincios va alege probabil un crucifix sau o Madona: daca nu, poate opta pentru unul dintre multele personaje medievale, mai mare sau mai mic, ce ticsesc pana la refuz vitrinele artizanilor germani. Indiferent de tema, toate sculpturile la fel ca si frescele caselor, sunt in stil figurativ, clar si limpede, fara insa a putea fi acuzate de kitch. In schimb, asa cum lipsesc compozitiile abstracte, tot asa, in magazinele din Oberammergau nudurile sau excentricitatile artistice de orice fel par a fi excluse printr-un acord tacit al breslei locale. Dupa marea ciuma din 1632, pe care au alungat-o prin pasiunea credintei lor exprimate prin deja celebrele spectacole ce reconstituie Patimile lui Cristos, bavarezii au ramas fideli traditiei lor, pe care au transformat-o in renume.
Intr-un astfel de oras al sculpturii in lemn ale carei origini dateaza de prin secolul XII, Grupul statuar al Crucificarii, amplasat pe una dintre inaltimile din vecinatatea de promenada, devine in mod firesc nu doar un punct de atractie turistica, dar si o emblema naturala a locului, deoarece simbolizeaza deopotriva atat Credinta, cat si indeletnicirea specifica a localnicilor. De pe placa de la baza monumentului putem citi, in germana sau engleza, ca povestea statuii a inceput la 25 septembrie 1871, atunci cand flamboaiantul rege al Bavariei Ludwig al II-lea, profund impresionat de Passionspiele prezentat de localnici le-a promis o sculptura din marmura. Intr-adevar, lucrarea a fost inaugurata patru ani mai tarziu, pe 15 octombrie 1875, sub semnatura profesorului munchenez Holbig. In acea perioada, grupul statuar era dintre cele mai mari din lume. Vreme de trei ani, regele Ludwig a venit sa se reculeaga la monument. Astazi, turistii si studentii vin la picioarele Crucifixului inalt de 12 metri sa se plimbe, sa faca o poza, sa respire aer curat si sa admire panorama orasului. Nimic mai mult.