PCC: Vrem sa cumparam Oltchim, dar nu in orice conditii

Autor: Adrian Ionut Cojocar 14.03.2008
Grupul german PCC SE, principalul actionar minoritar al Oltchim Ramnicu Valcea, este interesat sa preia pachetul majoritar al combinatului chimic de la AVAS, insa numai cu conditia ca statul sa respecte reglementarile Uniunii Europene, iar conversia datoriilor statului in actiuni sa se faca in conditii de transparenta.
"Suntem interesati de preluarea pachetului majoritar al Oltchim, dar in conditii de transparenta si cu respectarea reglementarilor Uniunii Europene", spune George Georgescu, administratorul PCC in Romania.
In prezent, nemtii de la PCC se afla in conflict cu AVAS in ceea ce priveste conversia in actiuni a datoriilor acumulate de Oltchim in perioada in care compania se afla sub administrare speciala de AVAS, pe motiv ca acestea reprezinta o forma de ajutor de stat care contravine normelor europene in vigoare.
"Managementul Oltchim nu a luat nicio masura in perioada in care a administrat societatea pentru a stinge datoriile pe care le avea, ci a adoptat o atitudine de conservare a acestora. Acum statul vine la noi si ne cere sa platim pentru datoriile pe care ei le-au acumulat", spune Wojciech Zaremba, director de dezvoltare in cadrul PCC SE.
El a mai precizat, ca daca conversia datoriilor se va face in actuala forma, PCC ia in calcul retragerea din societate sau atacarea masurii in justitie, insa nu doreste acest lucru pentru ca nu avantajeaza pe niciuna din parti.
PCC imputa faptul ca managementul Oltchim nu a alocat provizioane pentru stingerea datoriilor si penalitatilor pe care le platea si ca nu au fost informati cu privire la proiectul de lege privind privatizarea combinatului care urmeaza sa fie dezbatuta in perioada urmatoare in camera Deputatilor. PCC spune ca nici daca ar vrea sa investeasca in societate, AVAS, care controleaza compania, conform legislatiei nu poate sa-si aduca contributia la acestea si nici nu poate sa participe la majorari de capital cu cash.
Potrivit conducerii Oltchim, datoria pe care AVAS vrea s-o converteasca in actiuni se ridica la 211 milioane de dolari, din care circa jumatate reprezinta penalitati platite de companie la stat.
Actionarii Oltchim au amanat la finele anului trecut majorarea capitalului companiei la cererea PCC, care a dorit ca mai intai sa se faca o evaluare independenta a datoriilor combinatului.
PCC a desemnat compania de audit PricewaterhouseCoopers pentru efectuarea acesteia, firma urmand sa finalizeze auditul undeva la sfarsitul acestei luni.
Conducerea PCC spune ca auditorul a intampinat dificultati in obtinerea documentelor de care are nevoie.
"Nu se pot da copii de pe orice document pe fax. Pentru contractele de imprumut de la banci trebuie sa se prezinte la societate si sa le consulte la sediu. Noi i-am rugat pe cei de la Price sa faca mai repede evaluarea", spune Constantin Roibu, directorul general al Oltchim.
Reprezentantii PCC spun ca legea privind unele masuri de privatizare ale Oltchim a fost modificata in favoarea AVAS si ca aceasta are sanse mari sa treaca si de a doua camera a Parlamentului, aceasta fara a cere acordul Comisiei Europene dupa modificarea legii.
Conducerea Olchim a precizat ca noul proiect de lege schimba doar perioada in care aceasta actioneaza, in conditiile in care vechiul proiect de lege se referea la o perioada care expirase.
PCC si Olchim au constituit anul trecut un joint-venture numit Eurourethane, in care Oltchim detine 40% din actiuni, iar PCC restul, companie care ar urma sa fabrice un precursor al polimerilor denumit TDI folosit in industria mobilei, cea auto si alte utilizari.
Investitiile de pana in prezent se ridica la 25 mil. dolari, iar PCC spune ca va investi anul acesta alte 50 mil. euro, investitia totala ridicandu-se la 85 mil. euro si este estimata a fi finalizata in circa doi ani.
AVAS detine un pachet de 53,2% din actiunile Oltchim, iar grupul nemtesc PCC SE controleaza un pachet de 12,6% din societate.
La ultimul pret de ieri, de 0,9 lei/actiune, valoarea de piata a Oltchim se ridica la 78 mil. de euro.