Vanzarile Arctic pe piata interna s-au apropiat de 120 mil. euro

Autor: Alexandru Anghel 12.03.2008
Arctic, cel mai mare producator de electrocasnice din Romania, detinut de grupul turc Arcelik, a vandut anul trecut 1.192.000 de aparate frigorifice, din care 67%, circa 800.000 de unitati, au fost destinate pietelor externe.

Arctic a vandut in total, in 2007, mai mult de 1,5 milioane de produse electrocasnice, cu o valoare totala de 224,3 milioane de euro, in crestere cu mai mult de 15% comparativ cu anul precedent, cand a fost consemnata o cifra de 194 milioane de euro. Compania produce in Romania numai frigidere, insa importa de la alte fabrici ale grupului masini de spalat si alte produse electrocasnice.
In primele trei trimestre ale anului trecut compania a consemnat un avans de 20% al cifrei de afaceri, ritm care a incetinit pana la finalul anului la 15%. Reprezentantii companiei au explicat diferenta prin necorelarea boom-ului vanzarilor din retelele specializate cu cel al vanzarilor fabricii.
"Rezultatele financiare obtinute in 2007 au depasit obiectivele pe care le fixasem pentru anul precedent. Evo lutia constanta pe care am inregistrat-o in ultimii ani se datoreaza atat investitiilor pe care Arcelik le-a facut in tehnologie si in implementarea sistemelor moderne de management al productiei, cat si unei cresteri generale a pietei", a declarat Ugur Kayali, directorul general al Arctic.
Diferenta dintre cresterea volumului de vanzari cu 4% si a cifrei de afaceri cu 15% este explicata de reprezentantii companiei prin mixul de produse, fiind comercializate mai multe electrocasnice cu caracteristici complexe si cu un pret mai mare.
Din totalul vanzarilor de peste 1,5 milioane de unitati, circa 731.000 de produse electrocasnice au fost comercializate in Romania, valoarea vanzarilor fiind de 118,2 mil. euro, in crestere cu 15% fata de anul precedent. In 2006 volumul vanzarilor companiei pe piata interna a fost de 711.000 unitati.
Arctic a desfasuratin 2007 o activitate de export mai intensa decat in anul precedent, mai mult de jumatate din vanzarile companiei, circa 800.000 de aparate frigorifice, fiind exportate in cele 45 de tari in care grupul este prezent. Astfel, vanzarile companiei pe pietele externe au depasit anul trecut 100 mil. euro.
Volumul s-a apreciat comparativ cu cel din 2006 datorita adaugarii pe lista de export a pietelor din Irlanda, Kuweit si Yemen. Totusi, cea mai mare parte a exporturilor, circa 65%, sunt realizate catre tari din Uniunea Europeana.
In paralel cu cresterea productiei de aparate frigorifice de la 1.075.000 de unitati la 1.192.000 de unitati, Arctic a realizat si investitii de aproximativ 10 milioane de euro in dezvoltarea platformei de la Gaesti si a calificarii celor 2.300 de angajati. Tot anul trecut, producatorul a anuntat posibilitatea construirii unei linii de productie de masini de spalat, tot pe platforma de la Gaesti, insa Arcelik a decis constructia fabricii in China.
Arcelik mai detine pe langa fabrica Arctic inca 10 facilitati de productie localizate in 4 tari si are in total peste 17.000 de angajati.
Pe piata de profil din Romania mai activeaza producatorul suedez de electrocasnice Electrolux, care detine la Satu Mare o fabrica de aragazuri, cu afaceri de 111 milioane de euro in primele 9 luni ale anului trecut.