Patronatele din industria alimentara: Fara hipermarketuri in centru!

Autori: Autor test , Diana Tudor Stoica 06.03.2008
Patronatele si sindicatele din industria alimentara si a agriculturii intentioneaza sa ceara autoritatilor interzicerea construirii super/hipermarketurilor in centrul oraselor sau al zonelor rezidentiale pentru a stopa aglomerarile de trafic, disparitia zonelor verzi si cresterea pretului terenurilor.
Solicitarea vine din partea Romalimenta, Agrostar, Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA), Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Rompan si Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).
Organizatiile de profil sustin de asemenea si introducerea obligativitatii "testului de competitie" inainte de acordarea autorizatiilor pentru construirea unor noi supermarketuri.
De asemenea, reprezentantii patronatelor si sindicatelor spun ca vor cere reglementarea legislativa a practicilor comerciale ale supermarketurilor pentru a opri abuzul de putere al retailerilor asupra micilor producatori. In opinia lor, "taxele ascunse" practicate de supermarketuri urca artificial pretul alimentelor.
"Lipsa de transparenta a constituirii pretului de raft creeaza confuzie in randul consumatorilor in ceea ce priveste adaosul comercial real. Prin folosirea "taxelor ascunse" se ajunge la o crestere artificiala a preturilor de vanzare, iar profitabilitatea supermarketurilor ajunge sa se situeze intre 30% pana la 60%, iar producatorii si consumatorii inregistreaza pierderi", arata patronatele si sindicatele.
In acest sens, organizatiile de profil propun elaborarea unui Cod de Bune Practici Comerciale pentru supermarketuri care va fi avizat de Consiliul Concurentei, de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si de Ministerul Economiei si Finantelor.
Reprezentantii marilor retele de retail nu au dorit sa comenteze solicitarile patronatelor si sindicatelor din industria alimentara.
Problema puterii supermarketurilor a fost ridicata si in alte state din Uniunea Europeana, si nu numai, care au adoptat coduri de bune practici si chiar legi care sa reglementeze domeniul.
In Marea Britanie, a fost adoptat un cod de bune practici pentru supermarketuri, in 2002. In Portugalia, un cod similar a fost semnat in 1997, cuprinzand referiri la transparenta si tratamentul nediscriminatoriu, iar in Spania a fost adoptata chiar o lege, in 1996, pentru evitarea dezechilibrelor care pot aparea intre marile lanturi de retail si micile magazine. Printre altele, legea impune interdictii privind construirea de supermarketuri in anumite zone.