Sase luni de curse cargo zilnice pentru ca Ford sa-si aduca utilajele

Autori: Miruna Lebedencu , Radu Vinteanu 04.03.2008
Ford a efectuat un audit la Aeroportul din Craiova in conditiile in care de la jumatatea acestei luni concernul va face curse cargo zilnice pentru a aduce utilajele pentru Automobile Craiova.

Pe langa cursele charter, oficialii concernului intentioneaza sa introduca si doua curse aeriene pentru specialistii sai. "Ne-am intalnit cu reprezentantii Ford si vreau sa-i asigur si pe cei mai sceptici, Ford va veni fara niciun dubiu la Craiova. Au cerut la Aeroportul din Craiova sa zboare doua curse in care vor fi adusi specialistii de la Ford. In fiecare luni, vor fi adusi specialistii Ford de la K?ln si Londra, urmand ca vineri sa plece inapoi", a declarat presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa.
El a adaugat ca o companie care apartine producatorului american Ford Aviation a efectuat un audit la Aeroportul din Craiova, iar in paralel, o companie a Ministerului Transporturilor face un audit.
"Au urmarit sa vada care este greutatea maxima pe care o suporta pista Aeroportului, care este cel mai mare avion care poate ateriza, posibilitatile de garare a aeronavelor, ritmul in care se poate ajunge la Craiova si daca personalul aeroportului lucreaza sambata si duminica. De altfel, chiar in acest moment mai are loc un astfel de audit al unei companii a Ministerului Transporturilor", a declarat Prioteasa. El sustine ca, in urmatoarele sase luni, urmeaza sa fie aduse utilaje si materiale care vor fi asamblate in fabrica de la Craiova.
"Pentru urmatoarele sase luni materialele vor veni pe calea aerului. Vor fi cate 4 - 6 curse pe zi pentru a aduce materialele pe aeroport, dupa care vor fi preluate si duse in fabrica", a mai spus Prioteasa.
Oficialii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au anuntat ieri, dupa intalnirea pe care au avut-o cu reprezentantii companiei americane, ca Ford Motor Company va deveni actionar majoritar la Craiova pana la sfarsitul acestei luni.
In ceea ce priveste recuperarea ajutorului de stat de 27 mil. euro impusa de Comisia Europeana (CE), Sebastian Vladescu, presedintele comisiei de privatizare a Automobile Craiova, a declarat ca Ford va trebui sa asigure resursele financiare necesare.
"Lucrurile sunt simple. Suma se recupereaza de la companie (Automobile Craiova, n.r.). Daca Ford va fi proprietar, si a confirmat ca va fi, va trebui sa gaseasca solutii. Nu stiu ce formula vor adopta, nu i-am intrebat. Pot sa faca majorare de capital, sa imprumute compania, nu conteaza", a spus Vladescu, citat de Mediafax.
El a respins ipoteza ca banii ar putea fi achitati de actualul actionar majoritar, AVAS.
Potrivit sefului comisiei de privatizare a societatii craiovene, in decizia finala, CE va fixa un termen in care trebuie recuperata suma aferenta ajutorului de stat, iar aceasta perioada se intinde, de regula, intre doua si patru luni.
Ford a fost singurul ofertant in licitatia organizata anul trecut de Guvern pentru pachetul de 72,4% din actiunile Automobile Craiova detinut de stat. Ford va intra in posesia actiunilor dupa ce va plati statului 57 de milioane de euro.
Comisia Europeana a lansat, in octombrie, o investigatie privind procesul de privatizare si a solicitat Guvernului sa recupereze 27 de milioane de euro de la Automobile Craiova, suma care reprezinta, potrivit oficialilor europeni, ajutor de stat ilegal acordat constructorului auto, in compensatie la obligatiile stabilite prin contract.