Ungaria continua reformele menite sa repuna pe picioare economia, chiar daca acestea nu sunt populare

Autor: Miruna Vasilescu 03.03.2008
Decizia bancii centrale ungare de a renunta la banda de variatie a forintului fata de euro, sustinuta si de primul-ministru Ferenc Gyurcsany, indica faptul ca autoritatile de la Budapesta se concentreaza in prezent pe stabilizarea economiei, adoptarea mon

Pentru un prim-ministru a carui situatie in sondaje nu e deloc incurajatoare, Ferenc Gyurcsany este foarte hotarat sa duca la capat initiativele economice nu foarte populare, dar care vor reduce dezechilibrele cu care se confrunta economia ungara, iar presupunerile ca premierul ungar va scadea in sondaje sunt din ce in ce mai dese, scrie International Herald Tribune.
Decizia de a elimina banda de fluctuatie a forintului in raport cu euro pentru a permite bancii centrale sa se concentreze asupra luptei impotriva inflatiei a insemnat inca o batalie castigata de Partidul Socialist din care face parte si Gyurcsany. Decizia cu privire la moneda nationala a Ungariei vine dupa ce premierul facuse progrese prin reducerea deficitului bugetar, pentru ca tara pe care o conduce sa poata adopta moneda europeana cat mai curand.
"Aceasta decizie ne da de inteles ca Gyurcsany are inca o pozitie politica stabila, ca detine controlul situatiei din partid si ca va continua reforma", spune Rafaella Tenconi, analist la banca germana de investitii Dresdner Kleiwort.
Partidul Socialist se bucura de un procent de 15%-20% in sondaje, in timp ce rivalii sai democrati au mai putin de 5%. Partidul de opozitie, FIDESZ, are peste 40%.
Mai trebuie facute inca multe lucruri pentru a revigora economia care a pierdut teren in fata vecinilor ca Slovacia, si este mai probabil decat cred analistii ca ele sa fie facute chiar de Gyurcsany. Masura privitoare la forint a venit imediat dupa promisiunea ca reducerile modeste ale impozitelor nu vor afecta bugetul.
"Programul de redresare economica inceput de Gyurcsany este, in esenta, conservator si vine in sprijinul bursei de valori si al clasei de mijloc", spune Krisztian Szabados, seful firmei de consultanta Political Capital.
Agentiile de evaluare si majoritatea investitorilor au estimat ca, odata cu alegerile din 2010, cand socialistii vor incerca sa obtina un al treilea mandat consecutiv, situatia economica se va imbunatati considerabil.
Eliminarea bandei de fluctuatie demonstreaza ca Gyurcsany si ministrul de finante Janos Veres sunt increzatori ca pot face progrese in ceea ce priveste bugetul, in conditiile in care deficitul bugetar era asteptat sa scada pana la 3,2% din PIB in 2009 si pana la 2,7% din PIB in 2010.
"Cred ca Gyurcsany a luat decizia de a nu opri reforma inainte de alegeri", spune Szabados.
Pentru a intari reusitele in ceea ce priveste deficitul bugetar, care se datoreaza in mare parte cresterii taxelor, dupa alegerile din 2010 guvernul va trebui sa se ocupe de eficientizarea cheltuielilor bugetare.
Desi deficitul fiscal scade, cheltuielile sunt in crestere anul acesta, comparativ cu 2007, in termeni nominali, lucru ce sugereaza ca s-au facut prea putine eforturi pentru a rezolva situatia din sectorul de stat.
"Datoriile si deficitul public sunt mari si nu vor putea fi suportate fara o schimbare majora de echilibru politic", este de parere Wilwin Buiter, fost economist-sef la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). O astfel de schimbare ar fi "una care permite reducerea cheltuielilor publice cu cel putin 10% din PIB, de la nivelul de 53% din PIB din 2006", spune Buiter.
Modificarea de echilibru politic ar putea surveni dupa 2010 daca Gyurcsany va iesi victorios in fata partidului de opozitie FIDESZ, care urmareste o incetinire a reformei.
Tenconi este de parere ca agenda politica contine masuri notabile, cum ar fi propunerea pentru o lege publica de finantare ce va impune un plafon de cheltuieli pe termen mediu, dupa alegerile din 2010.
"Atata timp cat stabilizeaza estimarile fiscale si nu forteaza reducerea taxelor, cred ca totul este in regula, iar reforma va fi si ea mai usor de aplicat", spune Rafaella Tenconi.
Masurile de austeritate adoptate de Gyurcsany au incetinit economia Ungariei, care a crescut anul trecut cu numai 1,3%, cel mai lent ritm de crestere din Uniunea Europeana. Dar din cauza inflatiei mari, aproximativ 7%, autoritatile de la Budapesta vor fi nevoite sa inaspreasca politica fiscala pentru a fi sigure ca stabilizeaza economia.