Finantarile Volksbank Leasing au urcat la 205 mil. euro

Autor: Angela Placinta 27.02.2008
Volksbank Leasing, a saptea companie de pe piata, a finantat anul trecut bunuri in valoare de 205,2 milioane de euro, cu 10% peste nivelul din 2006.
Mai mult de jumatate din finantari au fost acordate pentru achizitia de autoturisme - 67,6% din total, tendinta vizibila, de altfel, la nivelul intregii piete, in timp ce pentru achizitia de autovehicule comerciale si camioane au fost utilizate 27,8% din finantari, iar pentru echipamente - 4,6%.
"In urmatorii doi ani, planificam ca aceasta pondere sa se echilibreze, autovehiculele comerciale, camioanele impreuna cu echipamentele sa ajunga la 50% din totalul finantarilor, cealalta jumatate fiind reprezentata de autoturisme", afirma Peter Demmer, presedintele VB Leasing.
Compania a incheiat anul trecut peste 11.800 de contracte, majoritatea clientilor - 86,2% - fiind persoane juridice. "In ceea ce priveste comportamentul clientilor, se poate remarca o tendinta de crestere a perioadei de finantare. Daca in 2006 45% dintre clienti incheiau contracte de leasing pe o perioada de 2-3 ani, in 2007 54% dintre clientii VB Leasing au incheiat contracte de leasing pe o perioada de 3-4 ani", spune Demmer.
Contractele de leasing pe unul sau cinci ani reprezinta 1,78%, respectiv 10% din totalul celor incheiate de companie.
VB Leasing a inregistrat anul trecut o crestere a profitului net de 26%, conform bugetului initial. In 2006, potrivit datelor Ministerului Finantelor, compania a raportat un rezultat net de 2,6 milioane de euro (peste 8,7 milioane de lei), ceea ce inseamna ca profitul net de anul trecut a ajuns la 3,3 milioane de euro.
"In prezent, cota noastra de piata reprezinta 4,2% conform statisticilor ALB (Asociatia de Leasing si Servicii Financiare Nebancare - n. red.), plasandu-ne pe locul sapte in topul companiilor de leasing care activeaza pe piata din Romania.
Pentru anul 2008, dorim sa crestem cu cel putin doua locuri, ajungand printre primele cinci companii de leasing de pe piata", afirma seful VB Leasing.
Compania are in prezent 140 de angajati si 12 sucursale in Brasov, Timisoara, Constanta, Cluj, Iasi, Craiova, Baia Mare, Sibiu, Oradea, Bacau, Galati si Pitesti, urmand ca anul acesta sa mai deschida cel putin doua unitati.
Piata de leasing este estimata la 4,4 miliarde de euro in 2007, in conditiile in care datele ALB arata ca dupa primele trei trimestre aceasta a ajuns la 3,3 miliarde de euro. Cele mai mari companii de pe aceasta piata sunt UniCredit Leasing Corporation, BCR Leasing si Porsche Leasing.