Cuba cauta un inlocuitor pentru Fidel Castro

Autor: Magraon Andreea 25.02.2008
Adunarea Nationala din Cuba s-a reunit ieri pentru a-l desemna pe succesorul lui Fidel Castro, care a renuntat saptamana trecuta la presedintia tarii dupa aproape jumatate de secol de guvernare.
Principal favorit - Raul Castro (76 de ani) - care a preluat prerogativele fratelui sau inca din iulie 2006, nu parea aseara sa aiba probleme. Cu toate acestea exista posibilitatea, limitata, sa fie ales ca presedinte un reprezentant din generatia mai tanara a tarii, printre acestia numarandu-se vicepresedintele Cubei Carlos Lage.
Cei 614 membri ai adunarii, alesi in ianuarie, urmau sa se reuneasca aseara pentru a-l alege pe presedinte, vicepresedinte, dar si pe membrii Consiliului de Stat, instanta executiva a tarii.
Fidel Castro a anuntat saptamana trecuta ca renunta la presedintia Cubei din cauza problemelor de sanatate printr-o scrisoare publicata de cotidianul national Ganma. Cu toate acestea, "el lider maximo" a adaugat ca retragerea nu-l va impiedica sa "lupte ca un soldat al ideilor" si va comunica prin intermediul articolelor cu cetatenii cubanezi.
Retragerea liderului cubanez de pe scena politica internationala reprezinta sfarsitul unei perioade importante din istorie. Marea speranta este ca noua conducere de la Havana sa inceapa procesul de democratizare a Cubei. Imigrantii anti-Castro din Statele Unite, precum si presedintele american George W. Bush au cerut reforme democratice pe insula odata cu alegerea noului sef de stat.
La scurt timp de la anuntul lui Castro ca pleaca din fruntea tarii, George W. Bush a declarat ca retragerea acestuia ar trebui sa fie debutul tranzitiei democratice.
Concurentii din cadrul cursei pentru Casa Alba au abordat aceasta problema dupa anuntul liderului de la Havana. Senatorul democrat Barack Obama este de parere ca trebuie renuntat la embargoul impus Cubei de catre Statele Unite, dar adversara sa Hillary Clinton considera ca asta nu este necesar.
Cu toate acestea, Statele Unite au anuntat ca nu vor suspenda in viitorul apropiat embargoul impus Cubei, in pofida retragerii de la putere a lui Fidel Castro. "Nu-mi pot imagina ca acest lucru se va produce intr-un viitor apropiat", a declarat John Negroponte, numarul doi in ierarhia Departamentului de Stat american.
Raul Castro, care a trait in umbra faimosului si carismaticului sau frate, este considerat a fi un conducator dornic sa realizeze bunastarea cubanezilor decat sa duca un razboi ideologic impotriva SUA.
El detine functia de comandant al fortelor armate cubaneze inca din 1959, iar sub conducerea sa Fortele Armate revolutionare au devenit cele mai experimentate din America Latina. Fratele liderului a detinut de asemenea si functia de adjunct al Partidului Comunist cubanez de la fondarea sa in 1965.
Castro a promis ca in calitate de presedinte va implementa reforme economice majore si "schimbari structurale". In decembrie, el a declarat ca tara are "prohibitii excesive".
Fratele liderului cubanez s-a bucurat in continuare de sustinerea economica a lui Hugo Chavez - sub forma a milioane de barili de petrol oferite la un pret foarte mic.
Multi cubanezi spera ca vor putea in curand - dupa austeritatea perioadei Castro - sa achizitioneze sau sa vanda locuinte, sa calatoreasca in strainatate si sa aiba acces la hotelurile si plajele rezervate doar strainilor.
Anul trecut Raul a sugerat ca vrea sa demareze un dialog cu Statele Unite, dar numai dupa incheierea mandatului presedintelui Bush, care a inasprit sanctiunile economice si restrictiile de calatorie in Cuba. Administratia prezidentiala americana a respins oferta lui Castro.
Carlos Lage, in varsta de 56 de ani, este considerat a fi unul din exponentii noii generatii de lideri a caror misiune va fi, in cazul in care va fi ales, reformarea regimului. Pe langa functia de vicepresedinte al tarii, el este si secretar al Comitetului executiv al Consiliului de Ministrii, post care corespunde cu postul de prim-ministru.
Dupa predarea prerogativelor lui Fidel Castro catre fratele sau, Lage, care se bucura de un profund respect in mediile oficiale in pofida lipsei sale de carisma, s-a transformat intr-unul dintre principalii emisari ai regimului in afara frontierelor sale.