Merkel, in razboi cu germanii bogati care evita plata taxelor

Autor: Ciprian Botea 22.02.2008
Germania a pornit o adevarata ofensiva cu scopul de a distruge paradisul fiscal creat de statul Liechtenstein.

Dupa o saptamana in care autoritatile germane au efectuat perchezitii in intreaga tara in incercarea de a descoperi noi probe in cadrul celui mai mare scandal de evaziune fiscala din istoria recenta a Germaniei, cancelarul Angela Merkel i-a sugerat omologului sau din Liechtenstein, Otmar Hasler, ca principatul ar trebui sa se miste rapid pe calea negocierii unui nou acord antifrauda cu Uniunea Europeana, scrie International Herald Tribune.
Noul acord ar trebui sa creeze mult mai multa deschidere in cadrul actualelor reglementari, care au permis catorva sute de germani instariti sa evite plata impozitelor.
Cancelarul german a mentionat, de asemenea, ca oficialii din Liechtenstein urmeaza sa semneze, saptamana viitoare, un acord prin intermediul caruia vor fi eliminate toate restrictiile existente la granitele principatului cu Uniunea Europeana. Dar , tratatul va trebui mai intai ratificat de parlamentele nationale ale statelor membre, printre care si legislativul de la Berlin.
Aratandu-si sprijinul fata de atitudinea din ultimele zile a politicienilor germani, care au criticat Liechtensteinul si au insistat pentru inasprirea pedepselor pentru infractiunile fiscale, cancelarul a declarat ca incheierea unui acord privind evaziunea fiscala ar preintampina eventualele cereri de intarziere a ratificarii tratatului privind granitele.
Liechtenstein spera sa se alature pactului Schengen, care a eliminat pana acum granitele existente intre majoritatea statelor membre ale UE. Singurele state membre care au respins participarea la acest sistem sunt Marea Britanie si Irlanda.
"Sper sa nu ajungem in situatia in care sa ne confruntam cu ultimatumuri, mai degraba decat sa actionam rapid si eficient", a declarat Merkel in cadrul unei intalniri cu seful executivului de la Vaduz. "Situatia actuala ar trebui sa ne preseze sa rezolvam cat mai curand deficientele", a adaugat ea.
La randul lor, autoritatile din Liechtenstein au criticat dur modul in care a actionat executivul german in cadrul scandalului de evaziune fiscala, care a izbucnit dupa ce serviciile secrete federale au platit 4 mil. euro pentru informatii furate de la cea mai mare banca din Principat.
Insa, in timpul unei vizite la Berlin, primul-ministru Otmar Hasler a declarat ca tara sa este interesata sa ratifice atat pactul cu UE, cat si sa pastreze relatii bune cu Germania, cel mai mare membru al blocului comunitar. "Exista o relatie excelenta intre cele doua state si intentionam sa o pastram la acest nivel", spune Hasler. Executivul german considera ca in acest moment s-au creat o serie de conditii, atat interne, cat si internationale, care sa permita o extindere a ofensivei purtate impotriva paradisurilor fiscale, printre care se numara si Liechtenstein, a declarat un oficial german.
Acesta a mentionat ca o asemenea discutie se va afla atat pe agenda Uniunii Europene, la urmatorul consiliu al ministrilor de finante din statele membre, cat si pe cea Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, organismul mondial al carui domeniu de competenta este reprezentat de politicile fiscale.