Tartu, Estonia - orasul studentilor indragostiti

Autor: Calin Hentea 22.02.2008
Chiar in fata primariei, deschizand un square pietonal, strajuit de magazine si restaurante, se afla statuia studentilor indragostiti devenita emblema celui mai important oras universitar din tarile baltice. Ascunsi sub o umbrela, doi studenti se saruta cu foc, cuprinsi de iubirea lor, care-i inalta mai presus de materialitatea lumii inconjuratoare. O sculptura deloc monumentala, deloc ostentativa si care reuseste sa transmita ceva din spiritul locului. Chiar si in Tartu - orasul studentilor baltici - maestrul Marin Preda are dreptate: daca iubire nu e, nimic nu e.
Tartu a devenit un oras universitar inca de la 1632, atunci cand regele Suediei Gustav Adolf a semnat decretul de infiintare a Academiei Dorpatensis, deschisa oricui dorea si putea sa studieze timp de noua ani filosofia, religia, dreptul si medicina. In anii '90, dupa redobandirea independentei fata de Rusia, Universitatii i s-a adaugat si un Colegiu Baltic de Aparare care este sustinut financiar de toate cele trei tari baltice pentru pregatirea tinerelor cadre ale armatelor lor. Asadar, asa cum Estonia este tara europeana cu una dintre cele mai avansate dezvoltari informationale (exista internet wireless free pe tot teritoriul tarii), tot asa Tartu este un oras studentesc. Aceasta ar putea explica si faptul ca printre cei trei sute de mii de locuitori se intalneste cea mai mica rata de criminalitate din Europa, dar si cel mai mare procent de divorturi. Cu alte cuvinte tinerii estonieni prefera cartea si dragostea.
Desi religia majoritara declarata este cea lutherana, se pare ca tinerii din Tartu sunt mai mult dedicati unei credinte naturaliste, care le permite sa mearga impreuna la sauna, tatal, mama si copilul. Nu departe de "Statuia studentilor indragostiti", chiar la nivelul solului, pe trotuar se afla o alta statuie emblematica a locului, intitulata "Tatal si fiul" ambii nud si de aceeasi inaltime, lucrare creata in 1988, dar inaugurata de Ziua Copilului din 2004. Copilul, Kristjan, este chiar fiul sculptorului, care a vrut astfel sa arate legaturile care persista intre generatii. Mai ca iti vine sa te asezi intre cei doi si sa te pozezi cu ei. Acelasi lucru iti vine sa il faci asezandu-te intre cei doi scriitori Wilde (irlandezul Oscar si estonianul Eduard) care, imortalizati in bronz, stau pe o banca din fata unuia dintre cele mai sofisticate restaurante din Tartu, ale carui bucatarie si arta culinara sunt asigurate de unul din cei doi romani, pripasiti in acele teritorii hanseatice. Desi nu au reusit sa invete deloc complicata limba estoniana, ei se simt minunat, ca acasa, in acel loc curat si linistit al invataturii si al iubirii, asa cum nu prea gasesti in citadinul mioritic.