Top Brands mizeaza pe un ritm dublu de crestere

Autor: Mihaela Popescu 12.02.2008
Top Brands Distribution, al doilea mare distribuitor de bunuri de larg consum de pe piata, estimeaza o crestere a afacerilor cu 50% in acest an fata de 2007, ritm dublu fata de cel inregistrat anterior.
Compania ar putea ajunge astfel la vanzari de 1,125 mld. lei (peste 306 mil. euro ) la finele lui 2008, dupa ce anul trecut a realizat o cifra de afaceri de 750 de milioane de lei (224,7 mil. euro). Top Brands Distribution este principalul distribuitor al produselor Philip Morris si Kraft Foods pe piata romaneasca. "Extinderea retelei de distributie prin adaugarea a 8 judete presupune o corelare a activitatilor de distributie cu resursele de care dispunem. Am realizat deja investitii masive in parcul auto, in logistica si in cresterea si eficientizarea capacitatii de depozitare. Ave m in vedere si crearea unei linii de produse proprii, fabricate de TBD (Top Brands Distribution - n. red.). Luand in calcul toti acesti factori, estimam anul 2008 ca fiind unul in care compania noastra va avea o crestere a cifrei de afaceri de 50% comparativ cu 2007", au declarat reprezentantii TBD.
Recent distribuitorul a anuntat ca si-a extins reteaua in alte opt judete din tara, prin investitii estimate la peste un milion de euro, ajungand astfel sa acopere 18 judete si Capitala. Singurii furnizori ai TBD sunt Philip Morris si Kraft Foods. Parteneriatul cu producatorul de tigari dateaza de la infiintarea TBD, in anul 1998, in timp ce Kraft Foods Romania a intrat pe lista furnizorilor companiei in 2003.
Pe termen lung, distribuitorul vizeaza extinderea ariei de acoperire la nivel national si noi parteneriate cu producatori de bunuri de larg consum.
Alte investitii mari realizate de Top Brands Distribution in ultimii ani au vizat dezvoltarea de logistica. In 2006, compania a finalizat o investitie de 6 mil. euro pentru construirea unui centru logistic care deserveste Capitala si judetul Ilfov, TBD Logistic Center. In aceeasi locatie a fost construit si noul sediu administrativ al companiei care numara peste 330 de angajati in prezent. Sursele de finantare pentru proiectele de logistica au fost, in proportie de 20%, resurse proprii, iar 80% credite bancare, potrivit datelor furnizate anterior de TBD.
Cei mai mari jucatori in distributia de bunuri de larg consum sunt in prezent companiile Interbrands Marketing & Distribution, Top Brands Distribution, Aquila Group (Ploiesti) si Astral Impex (Arad). Compania detinuta de fratii Ioan si Floare Cuc, Astral Impex, este - la randul sau - unul dintre principalii distribuitori ai produselor Philip Morris pe piata locala.

Accelerare in ultimii ani
2002 - vanzari de 52 mil. euro cu un singur furnizor, Philip Morris
2005 - TBD trece pragul de vanzari de 100 mil. euro, dupa ce in 2003 a preluat distributia produselor Kraft Foods in cateva judete
2007 - trece pragul de vanzari de 200 mil. euro
2008 - ajunge la afaceri de peste 300 mil. euro