Celco: Romanii nu vor sa fie cumparati de romani

Autor: Catalin Lupoaie 25.07.2008
Nicolae Dusu, presedintele companiei Celco Constanta, cea mai mare companie cu capital romanesc de pe piata de BCA, spune ca a tatonat piata in cautarea unor posibile tinte de achizitii, insa "romanii nu vor sa fie achizitionati de romani".

Celco, care inregistreaza o rata anuala de crestere de peste 30%, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 33 mil. euro.
Producatorii locali de BCA au fost preluati in ultimii ani de fonduri de investitii si jucatori strategici, datorita ritmului puternic de crestere al materialelor de zidarie.
Astfel, fondul de investitii Enterprise Investors a preluat companiile Macon Deva si Simcor Oradea, grupul irlandez CRH a achizitionat Elpreco Craiova, in timp ce Oresa Ventures negociaza preluarea Somaco Bucuresti.
Actionarii majoritari ai Celco, oamenii de afaceri Ion si Nicolae Dusu, au decis sa dezvolte organic afacerea prin construirea unei fabrici de adezivi speciali pentru BCA si a unei fabrici de var, in care au investit peste 20 de milioane de euro, dupa ce au refuzat mai multe oferte de preluare.
"Am fost interesati sa ne extindem prin achizitii sau fuziuni, insa romanilor nu le place sa fie cumparati de romani. Sectorul de BCA este o industrie locala, unde fiecare fabrica alimenteaza o raza de circa 150-200 de kilometri. Importurile sunt foarte reduse din cauza costurilor ridicate de livrare, iar constructia unei fabrici de la zero dureaza circa un an si jumatate-doi. De aceea am dezvoltat organic afacerea prin construirea unei fabrici de adezivi speciali pentru BCA si a unei fabrici de var", spune Dusu.
Potrivit lui, majorarea productiei a fost realizata in ultimii ani mai ales prin repunerea in functiune a fabricilor construite in perioada comunista, care au devenit aproape nefunctionale in anii 90. Astfel, Celco detine in prezent o capacitate de productie de 400.000 de metri cubi si este al doilea producator de pe piata, dupa Macon Deva, care a preluat recent grupul Simcor Oradea.
Actionarii Celco se afla intr-un proces de reorganizare a activitatilor prin infiintarea unei alte firme, grupul DD, care va prelua activitatile care nu au ca obiect productia de materiale de constructii. Prin intermediul DD, fratii Dusu au achizitionat circa 31% din operatorul portuar Socep Constanta.
"Investitia in Socep este una de portofoliu si nu am consolidat-o la nivel de grup. Deocamdata nu am convocat nicio adunare generala, urmand sa luam o decizie in acest sens in functie de evolutia ulterioara a actiunilor", explica Dusu. Celco lucreaza deja cu doi operatori portuari - Casa de Expeditii Phoenix si Apronav- si nu deruleaza activitati prin intermediul Socep.
Celco este controlata de oamenii de afaceri Nicolae si Ion Dusu, cu o participatie egala de 41,51% din titluri.