Majorare: Pretul la otel-beton a crescut cu 70%

Ziarul Financiar 31.07.2008
Preturile la principalele produse metalurgice au crescut in primul semestru cu 70% in cazul otelului-beton si cu 50% la produsele plate, potrivit reprezentantilor companiei Constam din Buzau, unul dintre principalii distribuitori de materiale de constructii.
"Piata romaneasca se aliniaza pietelor internationale, unde pretul otelului a avut o evolutie ascendenta in special ca urmare a majorarii costurilor cu materiile prime si a cererii ridicate din Asia, din tari precum China, India, Dubai", a declarat Florentin Manescu, directorul general al grupului, citat de Mediafax. Grupul Constam din Buzau a avut in primul semestru o cifra de afaceri de 115 milioane lei (31 milioane euro), in urcare cu 67%, ca urmare a cresterii productiei de otel-beton si a majorarii tarifelor la produsele din metal.
"Evolutia se datoreaza mai multor factori, respectiv cresterea capacitatii de productie din sectia de procesare a otelului-beton, cresterile de pret la produsele din metal si extinderea zonei de acoperire a vanzarilor", spune Manescu. Pentru 2008, grupul si-a majorat estimarile anuntate la inceputul anului, cu 16% in cazul cifrei de afaceri si cu 40% in ceea ce priveste profitul net, care reprezinta circa 2-3% din afaceri. In aceste conditii, Constam preconizeaza pentru acest an o cifra de afaceri de circa 230 de milioane de lei (63 de milioane de euro).
"Rezultatele inregistrate pana in prezent depasesc prognozele, unul dintre motive fiind cresterea pretului otelului, care a imbunatatit temporar unii indicatori. Acest lucru ne-a determinat ca la sfarsitul lunii iunie sa facem o rectificare a bugetului pe anul in curs, astfel incat indicatorii de cifra de afaceri si profit net sa fie in concordanta cu piata", a explicat Manescu.
Grupul a achizitionat in prima parte a acestui an un teren in Bucuresti, pentru care a platit 1,3 milioane de euro, unde va construi un centru regional de distributie. Valoarea totala a investitiei, care va fi finalizata pana la jumatatea anului viitor, se ridica la sase milioane de euro.