Estimari: Piata de tigle metalice va creste constant pana in 2018

Ziarul Financiar 31.07.2008
Piata de tigle metalice va creste anul acesta cu aproximativ 30%, pana la 150 de milioane de euro, echivalentul a 15 milioane de metri patrati, urmand ca ritmul de majorarea a consumului sa se mentina in urmatorii zece ani, potrivit reprezentantilor companiei producatoare Depaco.
"Piata noastra seamana mult cu cea poloneza, unde sunt cel putin de 6-7 ori mai multe linii de fabricare a tiglelor metalice decat la noi. Chiar si in aceste conditii, producatorii polonezi de tigle metalice inca inregistreaza cresteri, atat pe piata locala, cat si la export. Probabil ca si pentru noi cu timpul, dupa stabilizarea pietei, exportul va reprezenta o solutie", spune Dragos Irimescu, actionarul majoritar al Depaco.
Compania estimeaza pentru anul acesta afaceri de circa 5 milioane de euro, datorita cresterii pietei constructiilor, urmand ca in 2009 vanzarile Depaco sa ajunga la 9 milioane de euro, cu un avans de 80%.
Depaco a devenit anul acesta producator de tigle, dupa o activitate mai indelungata ca distribuitor, in urma unor investitii de 600.000 de euro.
"Pana in prezent am investit circa 600.000 euro, iar pentru urmatorii doi ani vrem sa investim 2 milioane de euro intr-un nou spatiu de productie, in utilaje si in dezvoltarea retelei de vanzari", spune Irimescu.
Compania si-a propus pentru anul acesta sa vanda circa 400.000 de metri patrati de tigla, denumita Wetterbest, iar incepand cu 2009 sa livreze pe piata un milion de metri patrati de tigle metalice.
Pretul tiglei Wetterbest se ridica la circa 6,9 euro plus TVA. "In 2008, preturile la tigla metalica au crescut deja in trei etape fata de 2007 si se pare ca lucrurile nu se vor opri aici. Cred ca pretul mediu al tiglei metalice va ajunge anul acesta aproape de opt euro pe metrul patrat fara TVA", spune reprezentantul Depaco.
Compania Depaco a fost infiintata in anul 1999 si a distribuit materiale de constructii de la compania Pruszynski, cel mai mare producator de tigle si profile industriale din Polonia.