Porumboiu a strans cea mai buna recolta din ultimii trei ani: productie dubla de rapita si tripla de grau

Autor: Cristina Stoian 30.07.2008
Omul de afaceri Adrian Porumboiu, care exploateaza 47 de mii de hectare de teren agricol prin intermediul grupului Racova Agro Pan din Vaslui, a incheiat campania de recoltare la grau si rapita, obtinand 140 de mii de tone de grau si 36 de mii de tone de rapita, volum care depaseste rezultatele obtinute in 2006 si le dubleaza pe cele de anul trecut.
"Productia din vara acestui an este foarte buna, as putea spune peste asteptari, dar pe masura investitiilor facute", a declarat pentru ZF Adrian Porumboiu, administratorul Racova Agro Pan Grup.
Porumboiu a refuzat pana acum sa ofere vreo estimare legata de valoarea sau volumul productiei din acest an, motivand ca va furniza toate aceste date dupa recolta. Anul trecut, de exemplu, a fost o perioada nefasta pentru toti producatorii romani, deoarece conditiile climatice nefavoravile au determinat o productie de cereale extrem de slaba.
Porumboiu anunta in acea perioada ca a obtinut 53 de mii de tone de grau, un nivel de trei ori mai mic decat cel raportat anul acesta. Si la rapita situatia a fost asemanatoare, deoarece productia totala abia a depasit 19 mii de tone. Pentru acest an, compania a alocat celor doua culturi mai mult de trei sferturi din suprafata detinuta (26 ha pentru culturile de grau si 14 ha pentru rapita).
Astfel, productia medie la hectar a ajuns la aproape 5,4 tone de grau si 2,6 tone de rapita.
"Voi folosi toata productia de rapita pentru producerea de biodiesel in fabrica pe care o detinem la Vaslui. Avem deja stocuri de 60 de mii de tone pe care le vom utiliza anul acesta, dintre care 24 de mii de tone sunt deja cumparate de la alti producatori", a spus Porumboiu.
In ceea ce priveste productia de grau, o parte din aceasta va fi utilizata de companie (aproximativ 80 de mii de tone), restul fiind destinat comertului, atat la nivel local, cat si pe pietele externe. Daca se ia in calcul pretul cu care se comercializeaza in prezent cele doua tipuri de cereale (140 euro/tona de grau si 470 de euro/tona de rapita), Adrian Porumboiu a strans pana acum o recolta de aproape 40 de milioane de euro.
O alta ipoteza, potrivit careia intreaga productie obtinuta de grupul din Vaslui ar fi pastrata in depozite pana in toamna, cand este asteptata o crestere a pretului la cereale, de pana la 170 de euro tona de grau si 600 de euro tona de rapita, ar insemna insa venituri de aproape 46 de milioane de euro.
Anterior, omul de afaceri a anuntat ca pentru acest an a investit in culturile agricole peste 23 de milioane de euro, adica aproximativ 500 de euro la hectar. Asta inseamna ca bugetul pentru intretinerea culturilor de rapita s-a ridicat la circa 7 mil. euro, iar pentru culturile de grau a cheltuit pana la
13 mil. euro.
Incepand din toamna insa, omul de afaceri trebuie sa se gandeasca la o majorare a bugetului destinat culturilor, mai ales din cauza cresterii continue a preturilor la ingrasaminte.
Proprietarul Racova Agro Pan Grup se numara printre primii agricultori, atat din punctul de vedere al cifrei de afaceri, cat si din cel al suprafetelor lucrate, alaturi de Culita Tarata, care exploateaza 58.000 de hectare de teren agricol in Insula Mare a Brailei, si de Ioan Niculae care lucreaza 50.000 de hectare.
Romania are o suprafata agricola de 14,7 milioane de hectare, dintre care doar zece milioane de hectare sunt ocupate cu terenuri arabile.
Principala problema pentru producatorii agricoli este, in momentul de fata, fragmentarea suprafetelor destinate cultivarii cu cereale.