Norii negri ai recesiunii se aduna asupra Europei

Autor: Vlad Anastasiu 30.07.2008
Ultimele rapoarte despre economia europeana arata ca situatia devine din ce in ce mai sumbra, pe masura ce increderea consumatorilor germani a atins pragul minim de la ultima recesiune si pana in prezent, iar preturile caselor din Marea Britanie si Spania par sa nu se mai opreasca din scadere, scrie International Herald Tribune.
In ciuda majorarilor salariale din ultima perioada, increderea consumatorilor germani continua sa scada pe fondul cresterii preturilor la carburanti si la alimente, ceea ce, in opinia majoritatii specialistilor, va duce mai departe la scaderea consumului intern. Astfel, companiile germane nu vor putea compensa diminuarea exporturilor, cauzate de aprecierea euro, prin cresterea vanzarilor pe piata interna, ceea ce implicit va duce la o incetinire a ritmului de crestere economica. Pot rivit statisticilor companiei de cercetari GfK, increderea consumatorilor germani, indice masurat lunar pe un esantion de 2.000 de persoane, a atins cel mai scazut nivel din 2003, cand PIB-ul celei mai mari economii din Europa a cunoscut o scurta perioada de contractie, si pana in prezent.
"Consumatorii germani devin pe zi ce trece mai neincrezatori in propria economie", a declarat Carsten Brzeski, analist in cadrul bancii olandeze ING.
Pentru luna august, analistii GfK apreciaza ca increderea consumatorilor din Germania va scadea la 2,1 puncte, dupa ce in luna iulie indicatorul a atins nivelul de 3,6 puncte.
"Cum cresterea inflatiei diminueaza puterea de cumparare, este foarte putin probabil sa asitam la o majorare a cheltuielilor de consum in perioada imediat urmatoare", a apreciat Martin Lueck, economist in cadrul bancii elvetiene UBS.
Saptamana trecuta, increderea investitorilor germani a inregistrat cea mai mare scadere de la atacurile teroriste din Statele Unite din 11 septembrie 2001 si pana in prezent. De asemenea, increderea investitorilor din Franta si Italia a scazut mai mult decat a era de asteptat.
Pe de alta parte, preturile imobiliare din Spania si Marea Britanie au continuat sa scada si nu exista niciun semn clar ca acest trend ar putea inceta prea curand. Potrivit Biroului de Statistica din Spania, vanzarile imobiliare au scazut cu 34% in perioada de 12 luni incheiata in mai. De asemena, expertii din domeniul imobiliar se asteapta ca preturile la case sa scada cu pana la 30% in urmatorii ani. Aceasta situatie este cauzata de oferta mult prea mare, de peste 1,5 milioane de case nevandute, pentru care nu mai exista cerere.
Totodata numarul creditelor ipotecare a scazut cu 40% in luna mai a acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a 2007.
In Marea Britanie preturile imobiliarelor au inregistrat in luna iunie o scadere de 1%.
In restul regiunilor, preturile imobiliare au inregistrat o crestere de doar 0,1% fata de nivelul inregistrat anul trecut.
Prabusirea pietei imobiliare din Marea Britanie reprezinta cea mai mare temere pentru oficialii de la Londra, intrucat acest fenomen ar putea avea implicatii sigure la nivelul intregii economii, in special prin scaderea drastica a chetuielilor de consum.
In ciuda incetinirii cresterii economice din ultima perioada, Spania se mai confrunta si cu o majorare a ratei inflatiei, ceea ce face si mai dificila viata in peninsula.
Potrivit declaratiilor ministrului spaniol de finante, Pedro Solbes, inflatia din Spania va continua sa creasca, dupa ce in iunie a atins nivelul de 5%, cea mai ridicata valoare din ultimii 13 ani.

Efect de domino pe burse
Actiunile bancilor europene Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS) si UBS au scazut puternic dupa ce banca americana Merrill Lynch a anuntat ca va face noi operatiuni de writedown (reducerea valorii contabile a activelor), ceea ce a ridicat problema unor riscuri similare pe care le-ar putea intampina bancile din Europa. Actiunile Barclays, cea de-a treia banca din Marea Britanie ca marime, au pierdut 6,8 procente, cea mai mare scadere inregistrata in ultimii 20 de ani. Banca elvetiana UBS a pierdut 6 procente din valoarea actiunilor la bursa din Z?rich, iar RBS, a doua banca din Marea Britanie, 4,9 procente. Situatia dificila cu care se confrunta sectorul financiar se reflecta si in scaderile inregistrate de bursele din Europa si Asia. Indicele World MSCI s-a depreciat pentru a patra zi consecutiv - pierzand 0,5 procente, pentru a atinge valoarea de 1338,65 puncte. Dow Jones Stoxx 600, indice de referinta pentru Europa, a scazut cu 0,5%. Pietele de capital din intreaga lume au pierdut 11.000 de miliarde de dolari din valoare de la inceputul anului, pe fondul crizei financiare izbucnite vara trecuta. (Cristina Rosca)