Pierderi de 10 mil. lei si afaceri la jumatate pentru Turbomecanica

Autor: Andrei Chirileasa 31.07.2008
Producatorul de componente pentru industria aeronautica Turbomecanica Bucuresti (TBM) a inregistrat in primul semestru pierderi de peste 10 mil. lei (2,78 mil. euro), in conditiile in care cifra de afaceri a scazut cu 45%, la 22,9 mil. lei (6,27 mil. euro).
Pentru primul semestru, compania isi bugetase afaceri de 45 mil. lei si un profit net de 3,1 mil. lei.
Pierderile au fost determinate, mai ales, de lipsa comenzilor din partea principalului client al companiei, Ministerul Apararii Nationale (MApN), care avea anul trecut o pondere de aproape 50% din vanzarile companiei pe piata interna, care reprezinta la randul or mai mult de jumatate din afacerile totale ale companiei.
La scaderea cifrei de afaceri a contribuit si intarzierea omologarii unor produse destinate clientului Agusta, care a facut ca un nivel de productie de 3,7 mil. lei (peste 1 mil. euro) sa nu poata fi valorificat, potrivit raportului semestrial al companiei.
Intarzierea semnarii contractelor cu MApN ar putea afecta semnificativ activitatea companiei in acest an, in conditiile in care, potrivit bugetului, compania ar fi trebuit sa livreze catre acest client componente in valoare de peste 16 mil. lei (4,4 mil. euro), la care se adauga reparatii de peste 10 mil. lei (2,7 mil. euro).
Cifra de afaceri bugetata pentru acest an era de 94 mil. lei (circa 26 mil. euro).
Turbomecanica se confrunta cu probleme inca de anul trecut, cand a inregistrat o scadere cu 12% a cifrei de afaceri, la 91,9 mil. lei (27,5 mil. euro), si injumatatirea profitului net, la 8 mil. lei (2,4 mil. euro). Anul acesta, compania a renuntat la distribuirea de dividende catre actionari, din cauza reducerii profitului.
Compania a anuntat la inceputul anului ca intentioneaza sa-si relocheze activitatea intr-un parc industrial din vestul Bucurestiului, urmand sa scoata la vanzare terenul de circa
5 hectare de pe bulevardul Iuliu Maniu din Capitala.
Principalii actionari ai companiei sunt Radu Viehmann, presedintele companiei, cu 25,9% din actiuni, Dana Maria Ciorapciu, cu 15% din actiuni, si SIF Banat-Crisana, care detine 8,4% din actiuni.
Titlurile Turbomecanica au scazut in acest an cu 57%, capitalizarea companiei ajungand la 29 mil. euro.
Nerealizarea cifrei de afaceri la nivelul bugetului a fost motivata si anul trecut prin decalarea pentru 2008 a unor produse destinate MApN, dar si prin deprecierea dolarului fata de moneda nationala, in conditiile in care o parte importanta din contracte sunt incheiate in dolari.