Afacerile Zentiva scad cu 33%, la 33 mil. euro

Ziarul Financiar 04.08.2008
Producatorul ceh de medicamente Zentiva, unul dintre principalii jucatori din Europa Centrala si de Est, a inregistrat in prima jumatate a acestui an vanzari de 33 mil. euro (797,9 mil. coroana cehesti) pe piata locala, in scadere cu 33% comparativ cu perioada similara a anului trecut. In lei, vanzarile nete ale Zentiva au scazut cu 16,1% in primele sase luni ale anului si cu 0,6% in trimestrul al doilea.

"Rezultatele Zentiva in Romania din aceasta perioada, mai ales cele inregistrate in T2, reflecta in mod pozitiv schimbarile demarate in a doua jumatate a anului trecut si care au vizat atat aspecte organizationale strategice, dar mai ales o noua abordare a pietei. Aceste schimbari au pus accentul pe optimizarea capitalului de lucru, iar rezultatele nu au incetat sa apara. Par ametrii operationali si financiari sunt mult imbunatatiti, Deja am inregistrat o reducere importanta a stocurilor si a creantelor comerciale, ca urmare a implementarii unui management eficient de colectare a creantelor", a spus Dragos Damian, director general Zentiva SA.

Rezultate raportate de Zentiva includ atat importurile de medicamente cat si veniturile generate de fostul producator Sicomed. Separat, activitatea Sicomed a inregistrat venituri de 106,7 mil. lei (29 mil. euro), in scadere cu 17%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce profitul a fost cu 73% mai mare pana la 22 mil. lei (6 mil. euro).