Electroputere imprumuta 70 mil. euro pentru investitii

Autor: Adrian Cojocar 05.08.2008
Actionarii producatorului de locomotive Electroputere Craiova (EPT) au convocat la inceputul lunii septembrie adunare generala in vederea atragerii unui imprumut in limita a 70 de milioane de euro.
Creditul este destinat in special achizitiei unei linii tehnologice pentru calea ferata, in vederea dezvoltarii de noi tipuri de locomotive si vagoane, potrivit raportului transmis Bursei de reprezentantii companiei.
In cadrul aceleiasi intruniri, actionarii vor mai decide majorarea capitalului social al Electroputere cu 220,9 mil. lei (62,9 mil. euro), din care aportul actionarului majoritar, grupul Al Arrab, se cifreaza la 37 mil. euro potrivit participatiei de circa 62,8% pe care o detine in companie.
Firma saudita s-a angajat prin contractul de privatizare sa aduca 37 mil. eur o la producatorul roman de locomotive, bani destinati capitalului de lucru si inceperii productiei, suma pe care doreste acum sa o includa in capitalul social al Electroputere. Daca si ceilalti actionari ai companiei vor lua parte la majorare, producatorul de locomotive ar putea strange inca 82,1 mil. lei (23,4 mil. euro) de pe Bursa, iar capitalul societatii ar putea ajunge in acest caz la 233,3 mil. lei (66,4 mil. euro).
Creditul pentru investitii de 70 mil. euro va putea fi sustinut cu activele recent reevaluate din patrimoniul societatii.
Electroputere si-a reevaluat la finele anului trecut activele, cladiri si terenuri, in urma operatiunii rezultand un plus de 513 mil. lei (146 mil. euro), care urca valoarea activelor companiei la 634,2 mil. lei (180 mil. euro).
La pretul de 0,451 lei/actiune, inregistrat pe parcursul sedintei de ieri, valoarea de piata a Electroputere Craiova este de circa 16 mil. euro. Compania trece in acest moment printr-un amplu proces de restructurare si modernizare, dupa ce firma saudita a preluat in toamna anului trecut pachetul majoritar al Electroputere de la stat in cadrul unei tranzactii de 120 mil. euro. Din aceasta suma, actiunile au avut o valoare simbolica, de 2,23 mil. euro, Al Arrab angajandu-se totodata sa realizeze investitii de 23 mil. euro si sa achite datoriile la stat in valoare de 60 mil. euro.