IT&S: afaceri de 12,5 mil. euro in primul semestru

Autor: Sabin Popescu 07.08.2008
Compania IT&S (International Transactions & Services) Bucuresti, distribuitor de produse IT, a inregistrat o cifra de afaceri de 12,5 mil. euro in primul semestru al anului si estimeaza atingerea unui rulaj de 33 mil. euro pana la sfarsitul lui 2008, in crestere cu 37% comparativ cu anul precedent.
Compania a avut o marja de profit de 4% anul trecut, cand a inregistrat un avans de 71% al cifrei de afaceri, la 24 mil. euro.
IT&S a anuntat ca a comercializat 11.700 de laptopuri produse de compania americana Dell, al doilea producator mondial de PC-uri, devenind, conform propriilor estimari, cel mai mare distribuitor de produse Dell de pe piata locala. "In trimestrul al doilea, IT&S a vandut 6.600 de laptopuri Dell, acest numar totalizand 35% din vanzarile companiei americane in Romania", a declarat Dana Iorga, directorul de operatiuni al companiei.
Compania a incasat in T2 6 mil. dolari (3,8 mil. euro) din vanzarea produselor Dell, iar pentru a doua parte a anului estimeaza ca brandul american va aduce venituri de 15 mil. dolari (9,6 mil. euro). "Varful de vanzari va fi intre 15 octombrie si 25 decembrie", a adaugat Iorga.
Vanzarile de desktopuri si laptopuri Dell in Romania au totalizat in primele sase luni 49.695 unitati, in crestere cu 83,2% fata de intervalul ianuarie-iunie 2007. Pe segmentul de computere portabile, Dell a comercializat 35.151 de unitati, cu 98,5% peste nivelul consemnat in primele sase luni ale anului trecut.
La inceputul anului, IT&S si-a majorat cu cinci milioane de euro tinta de afaceri pentru anul in curs, mizand pe evolutia pozitiva a pietei locale. Reprezentantii companiei au precizat ca au hotarat reducerea obiectivului cu doua milioane de euro, din cauza ritmurilor de crestere care s-au situat sub previziunile initiale.
Iorga a spus ca produsele IT au generat circa 60% din cifra de afaceri inregistrata anul trecut, iar cele mai vandute produse au fost laptopurile, cu o crestere de 200% fata de 2006.
Potrivit estimarilor IT&S, pe piata s-au comercializat 80.000 de notebookuri in trimestrul al doilea al acestui an, in crestere cu 49% fata de T2 2007. "Laptopurile continua sa aiba cea mai buna crestere, dublandu-si vanzarile in unitati fata de 2007", a spus Iorga.
Oficialul companiei spune ca piata va evolua accentuat si in 2008, dupa ce anul trecut s-a atins un ritm de crestere de aproximativ 70%.
Unul dintre principalele motive pentru aceasta evolutie, sustine ea, este faptul ca pretul mediu al unui notebook va continua sa scada, astfel incat produsele vor deveni accesibile unei categorii tot mai largi de persoane.
"Pe piata se va mentine tendinta de scadere a preturilor laptopurilor cu 5-15% pe an", a precizat Iorga.
IT&S a fost infiintata in anul 1996 si are capital 100% romanesc. Printre marcile distribuite de companie se mai numara Canon, Nec, Yamaha.
Din luna ianuarie a acestui an, IT&S este importator direct al produselor Fujitsu - Siemens Computers (FSC) in Romania.
Iorgan anticipeaza ca produsele FSC sa genereze circa 20-25% din veniturile companiei pe 2008.

Produsele Dell, o treime din afaceri
IT&S a avut afaceri de 12,5 mil. euro in primul semestru si estimeaza un rulaj de 33 mil. euro la sfarsitul anului, comparativ cu estimarea initiala de 35 mil. euro
Compania a avut anul trecut o marja a profitului de 4%, la afaceri de 24 mil. euro
Produsele Dell vor aduce companiei incasari de aproximativ 10 mil. euro