Germanii de la Max Aicher vor investi 100 mil. euro la Turnu Severin

Autor: Catalin Lupoaie 07.08.2008
Grupul german Max Aicher va investi 150 de milioane de dolari (100 mil. euro) intr-o noua topitorie, localizata langa fabrica de otel-beton detinuta in Turnu Severin, pentru a furniza materia prima necesara producatorului roman Lamdro, potrivit unui artic

Fabrica de otel beton produce aproximativ 450.000 de tone pe an si se aprovizioneaza cu materia prima de la fabrica detinuta de Max Aicher la Ozd, in Ungaria.
Grupul german Max Aicher a preluat in aprilie 2000 compania Lamdro din Drobeta-Turnu Severin, infiintata in 1987, si mai are investitii in domeniile metalurgie, constructii si imobiliare in Germania, Cehia, Croatia si Ungaria.
Principalii competitori ai Max Aicher pe piata locala sunt grupul rus Mechel, care controleaza doua unitati de productie la Targoviste si Campia Turzii, si detine producatorul de semifabricate din otel Ductil Steel Buzau, achizitionat anul trecut, si Laminate Bucuresti, sucursala Focsani.
Vanzarile de otel-beton vor urca in acest an cu 10-12%, la circa 1,45 milioane tone, de la 1,31 milioane de tone in 2007, in conditiile in care preturile vor creste cu circa 15-20%, influentate de majorarea pretului la gaze - cu circa 20-25% -, la transportul naval - cu circa 30-40% pe tona - si la minereul de fier. Cir ca 30% din consum reprezinta importuri.
De altfel, din consumul de 1,31 milioane de tone de otel-beton de anul trecut, 370.000 de tone au provenit din importuri, circa 90% fiind din Turcia. Cererea de otel este in continua crestere pentru ca este produsul care se incorporeaza in orice tip de constructie, in structurile de rezistenta, platforme, plansee si grinzi.
Pretul mediu la producator al otelului-beton a fost de 460 - 470 de euro pe tona in 2007, ajungand in luna februarie a acestui an la 490 de euro pe tona. Ulterior, pretul ajunge la un nivel de circa 750 de euro la constructori, dupa ce trece prin mai multi intermediari. Printre factorii care vor influenta pretul la produsele siderurgice utilizate in sectorul constructiilor se numara evolutia cursului de schimb valutar, volumul investitiilor, structura importurilor, controlul calitatii in constructii, autorizarea, certificarea constructiilor si furnizorilor de materiale de constructii.