Primele obstacole pentru Google Android

Autor: Sabin Popescu 12.08.2008
Compania taiwaneza High Tech Computer (HTC), cel mai mare producator de PDA-uri si smartphone-uri ce folosesc sistemul de operare Microsoft Windows Mobile, intampina dificultati in implementarea sistemului de operare alternativ Google Android, ceea ce ar putea intarzia lansarea primelor telefoane Google pana in 2009, scrie presa internationala.
Analistul Trip Chowdhry de la Global Equities Research a precizat ca HTC intampina "probleme structurale" in implementarea software-ului dezvoltat de catre Google, operatorul celui mai popular motor de cautare pe internet.
Reprezentantii HTC au anuntat insa ca programul de dezvoltare se incadreaza in termenul prevazut, iar telefoanele vor fi lansate pana la sfarsitul acestui an. T-Mobile, divizia de telefonie mobila a Deutsche Telekom, cel mai mare operator de telefonie din Europa, spune, de asemenea, ca va lansa in termen propriile terminale bazate pe sistemul open-source Android.
Chowdhry este de parere ca nu exista in prezent suficienti dezvoltatori software pentru Android, majoritatea preferand sa scrie aplicatii pentru rivalii Microsoft, Research In Motion (producatorul dispozitivelor BlackBerry) sau Apple.
Analistul a mai precizat ca HTC va cere un venit minim din partea Google, invocand faptul ca nu anticipeaza o cerere ridicata pentru terminalele Android.
Un purtator de cuvant al Google a reafirmat planurile companiei de a avea pe piata un telefon Android anul acesta. "Suntem foarte incatati sa vedem cresterea interesului pentru platforma Android in randul operatorilor telecom, producatorilor de terminale, dezvoltatorilor si consumatorilor", au spus oficialii companiei.
Anul trecut, Google si-a anuntat initiativa de a dezvolta un sistem de operare open-source pentru telefoane mobile. Compania a infiintat Open Handset Alliance, din care fac parte, printre altele, HTC, Motorola, T-Mobile si Qualcomm.
Platforma Android este bazata pe Linux, in timp ce aplicatiile pentru acest mediu sunt dezvoltate in Java.
Google a anuntat initial ca primele telefoane mobile ce folosesc platforma vor fi disponible in 2008, iar in luna iunie Wall Street Journal a relatat ca termenul de lansare va fi in trimestrul al patrulea.