Hoanta, Carpatica: Vulnerabilitatea la preluare depinde de forta actionarilor

Autor: Roxana Daniela Pricop 12.08.2008
Corectiile bursiere fac bancile autohtone mai vulnerabile in fata unor preluari ostile din partea investitorilor strategici, concretizarea acestor strategii este insa dependenta de forta actionarilor, spune Nicolaie Hoanta, director general la Banca Comer

Declinul Bursei din ultimul an a adus cotatiile actiunilor la minime istorice, multi dintre investitori preferand sa vanda de teama unor scaderi si mai puternice. In acest context, intentiile de preluare a unor emitenti autohtoni devin tot mai agresive, principalele tinte fiind in special cele doua banci locale listate - Banca Comerciala Carpatica si Banca Transilvania.
"Concretizarea unor strategii de preluare, pe fondul fortarii sistematice a scaderii preturilor la actiunile urmarite, este dependenta si de forta si disponibilitatea detinatorilor de actiuni. Daca ei sunt constienti de strategie si nu sunt foarte dependenti de veniturile asteptate de la investitia in titluri bursiere, atunci o astfel de strategie este sortita esecului", spune Nicolaie Hoanta, directorul general la bancii (simbol bursier BCC).
La sfarsitul lunii iunie, au existat zvonuri privind o posibila preluare a Bancii Comerciale Carpatica de catre Commerzbank, a doua mare banca germana din punct de vedere al activelor. Valoarea bancii a fost estimata pe 25 iunie la 1,8 - 2 miliarde de lei (500 - 550 milioane de euro). In momentul aparitiei stirii, actiunile BCC inregistrau o pierdere de 3,18%, valoarea unei actiuni ridicandu-se la 0,2130 lei/actiune. Dupa aparitia stirii, actiunile Carpatica au castigat 15%. Reprezentantii institutiei bancare au infirmat ulterior zvonurile privind preluarea, argumentand ca banca deruleaza parteneriate cu multe institutii financiar-bancare internationale, cel mai vechi partener extern fiind Commerzbank.
Banca Comerciala Carpatica este controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, care detine 35,8% din capital, aproximativ 30% din actiuni fiind tranzactionate pe Bursa.
In primele trei luni ale anului, BCC a inregistrat un profit net de 2,6 milioane de lei (circa 700.000 de euro), de aproape 18 ori mai mare fata de perioada similara a anului trecut, potrivit celor mai recente date disponibile.
Banca si-a bugetat pentru anul acesta o crestere de peste cinci ori a profitului net, pana la 44,66 milioane de lei (circa a 12 milioane de euro) si un avans de 123% al veniturilor totale. Pentru cheltuieli este prevazuta o crestere de 116%, pana la 497 de milioane de lei.
"Pentru anul in curs s-a alocat un buget pentru investitii in valoare de aproximativ 11 mil. lei, suma care va fi orientata spre dezvoltarea de noi solutii informatice si dezvoltarea canalelor alternative de distributie", afirma reprezentantul bancii.
Titlurile BCC au scazut cu 32,5% in ultimele sase luni. Sursele de finantare ale bancii nu sunt insa afectate de evolutia descedenta a cotatiilor si apatia investitorilor fata de piata actiunilor.
"BCC nu a apelat niciodata la modalitatea finantarii prin intermediul bursei. Alternativele de finantare privesc apelarea la actionarii strategici, la parteneriatele cu institutiile financiar-bancare, la emisiuni de obligatiuni si la sursele noastre interne", a explicat Hoanta.
Alaturi de Ilie Carabulea, actionari care detin pachete semnificative sunt oamenii de afaceri Aurel Albu cu o participatie de 9,9%, Corneliu Tanase care detine 9,8% din pachetul de actiuni, Lucio Olivo cu 7,8% si Antonio Olivo cu 6,5%.
Carpatica este o banca de talie medie, cu active in administrare de 2,3 miliarde de lei. Soldul creditelor acordate de Carpatica ar putea creste cu mai putin de 10% in acest an, ca urmare a mizarii pe credite imobiliare, potrivit estimarilor facute de reprezentantii bancii. La sfarsitul anului trecut, portofoliul de credite acordate de banca s-a ridicat la 1,284 miliarde lei (355,6 milioane euro), cu 55% peste volumul de la finalul anului precedent.