Patriciu a intrat in discutii sa preia Anglo-Romanian Bank

Autori: Cristian Hostiuc , Razvan Voican 13.08.2008
Omul de afaceri vrea sa-si foloseasca banii obtinuti din vanzarea a 75% din Rompetrol pentru a intra in alte afaceri.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a intrat in lupta pentru achizitia Bancii Anglo-Romane, detinuta integral de BCR si care a fost scoasa la vanzare la inceputul anului de catre austriecii de la Erste Bank, afirma surse de pe piata financiara.
Anglo-Romanian Bank este o entitate juridica inregistrata in Marea Britanie, cu sucursale la Frankfurt si in Bucuresti - unde se deruleaza de altfel si majoritatea operatiunilor. Erste Bank, care controleaza BCR, a anuntat oficial ca a inceput pregatirile pentru vanzarea bancii in ianuarie 2008.
Conform surselor citate, mai multi investitori s-au aratat interesati de preluarea bancii, dar Patriciu are sanse deoarece cumparatorul trebuie sa obtina aprobarea tranzactiei din partea autoritatilor de supraveghere a pietei financiare de la Londra pentru a putea pastra licenta de operare.
El ar putea realiza achizitia prin fondul de investitii pe care l-a constituit cu banii obtinuti din vanzarea pachetului de 75% din actiunile Rompetrol.
Fondul de peste un miliard de euro este inregistrat in Olanda.
Ceilalti investitori nu sunt din Europa de Vest, ci din Rusia, Ucraina sau tari arabe.
Alte surse bancare afirma ca bancile interesate de preluare s-au retras si in prezent negocierile se poarta cu trei fonduri de investitii, insa ramane de vazut cat de puternice sunt acestea pentru a putea prelua banca. In functie de rezultatele discutiilor cu acestea ar urma sa avanseze si negocierile cu Patriciu, care a aparut recent ca potential cumparator.
"Procesul de selectare a unui cumparator inca este in curs. Potentialii cumparatori au timp sa depuna oferte pana la jumatatea lunii septembrie", a declarat pentru ZF Michael Mauritz, purtatorul de cuvant al Erste Bank.
El spune ca semnarea contractului de vanzare-cumparare ar trebui sa aiba loc pana la sfarsitul anului, finalizarea tranzactiei fiind de asteptat sa aiba loc in cursul anului viitor.
Patriciu nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei pentru comentarii. In primavara, el a cumparat compania de brokeraj UniCredit Securities, pe care a redenumit-o Tailwind, intentionand sa o dezvolte la nivel international si aratandu-si interesul pentru piata serviciilor financiare.
In februarie, Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, declara pentru ZF ca a primit mai multe expresii de interes.
Austriecii au angajat banca de investitii Rotschild&Sons sa se ocupe de procesul de vanzare a Anglo-Romanian Bank ca project leader, iar acest proces este prelungit in prezent pentru a se vedea care dintre potentialii investitori pot obtine aprobarea pentru a intra pe piata financiara din Londra.
Banca este vanduta la pachet cu toate sucursalele, Erste Bank considerand ca operatiunile de la Londra, Frankfurt si Bucuresti sunt mai valoroase combinate decat separate. Austriecii au lucrat cu Rotschild si la privatizarea BCR, si la vanzarea pachetului detinut la Asiban.
Anglo-Romanian Bank are active de peste jumatate de miliard de euro, un capital social de peste 100 mil. euro si un profit net pe 2007 de aproape 10 mil. euro, valoarea tranzactiei putand ajunge la peste 100 mil. euro, in functie si de conjunctura de piata.
Anul trecut a obtinut un profit net de 9,99 mil. euro, in crestere cu 12,8% fata de anul precedent, conform datelor bancii.
Volumul dividendelor propuse este de 9,5 milioane de euro, platibile pana la 30 iunie, care urmau sa revina integral BCR.
Portofoliul de credite s-a ridicat la 474,5 milioane de euro, 89% fiind finantari acordate pe piete emergente din Europa Centrala si de Est si mai ales in tarile din Comunitatea Statelor Independente, majoritatea pe termen scurt.
Sucursala din Frankfurt se bazeaza pe servicii de banca corespondenta si este folosita mai ales pentru procesarea de plati, activitate care a adus comisioane de 2,57 mil. euro.
Activele bilantiere au insumat 536 mil. euro, in scadere cu 4% fata de 2006. Banca are 143 de angajati, dintre care 106 in Romania, 23 la Londra si 14 la Frankfurt, profitul brut pe salariat fiind de 95 de euro. Cheltuielile cu personalul au insumat anul trecut peste 8 milioane de euro, in crestere cu 5,7%.
Anglo-Romanian Bank are sucursale la Bucuresti si Frankfurt si agentii la Constanta, Sibiu si Timisoara.
Anul trecut, sediul din Bucuresti, aflat in proprietatea bancii, dar fara teren, a fost reevaluat de firma Romcontrol la 572.000 de euro. Pe baza costului istoric, valoarea contabila ar fi fost de 611.000 de euro. Birourile din Londra si Frankfurt sunt folosite in leasing, contractele expirand in 2010, respectiv 2012.
BCR este reprezentata in boardul Anglo-Romanian Bank de Helmuth Hintringer, vicepresedinte executiv responsabil cu finantele.
Boardul este format dintr-un presedinte non-executiv independent si un director non-executiv - Hintringer, alaturi de doi directori executivi. Conducerea Anglo-Romanian considera ca anul 2008 este de tranzitie, in asteptarea unui nou proprietar.
De cand a preluat BCR, Erste nu a schimbat conducerea executiva a Anglo-Romanian, pastrandu-i pe Thomas Butler ca CEO si pe Mihai Radoi ca director executiv.
Anglo-Romanian Bank este singura banca internationala care are cea mai importanta parte a afacerilor in Romania, fiind conceputa in 1973 pentru accesarea pietelor financiare din Europa de Vest.
Initial a fost un joint-venture intre fosta Bancorex (50%), Barclays (30%) si JP Morgan (20%). Din 1998 a fost preluata integral de Bancorex, iar in 2001 actionar unic a devenit BCR, care preluase o buna parte din activele Bancorex dupa lichidarea acesteia.
In 2004, au fost inglobate in structura Anglo-Romanian alte doua subsidiare ale BCR - Banque Franco-Roumaine si Frankfurt Bucharest Bank, biroul de la Paris fiind ulterior inchis.
Dupa mai multe evaluari, austriecii au hotarat anul trecut sa vanda banca in conditiile in care Erste detine o sucursala proprie la Londra, iar cea din Frankfurt nu a fost considerata atat de importanta. Austriecii au hotarat sa nu deruleze un proces de vanzare cu cerere publica de oferte.
"Am ajuns la concluzia ca Anglo-Romanian Bank poate fi foarte atractiva pentru jucatori din afara Uniunii Europene. Erste Bank are propria sucursala la Londra. Cea din Frankfurt poate fi mai utila unor investitori din afara UE decat noua, iar afacerile din Romania le acoperim foarte bine prin BCR", explica la inceputul anului pentru ZF Manfred Wimmer, fostul CEO interimar al BCR.

Rompetrol are afaceri de peste 100 mil. dolari in Georgia
Doua din cele 29 de benzinarii prin intermediul carora grupul petrolier Rompetrol este prezent pe piata din Georgia au fost inchise din cauza starii de razboi instaurata dupa atacul Rusiei asupra fortelor locale. Reprezentantii Rompetrol au declarat ca in prezent analizeaza situatia, urmand sa ia o decizie in functie de evolutia evenimentelor din zonele de conflict. Rompetrol Georgia estima pentru anul acesta afaceri de 110 mil. $ (73 mil. euro) fiind considerat unul dintre cei mai mari importatori de produse petroliere locali. Rompetrol Georgia este cea mai mare companie dezvoltata de un om de afaceri roman, Dinu Patriciu, afectata de conflictul din Georgia.