Seful ATT, dealer Land Rover si Jaguar: Salariul minim in service este de 500 de euro

Autor: Bogdan Alecu 22.08.2008
In primul an de la infiintare, divizia de service va genera 40% din rulajul anual al Automotive Trading Team, dealerul marcilor Land Rover si Jaguar.

Viorel Niculescu, directorul general al Automotive Trading Team, dealer al marcilor Land Rover si Jaguar, spune ca salariul minim intr-o unitate de service auto pentru personalul calificat este de 500 de euro, in conditiile in care exista un deficit de forta de munca pe acest segment.
"Piata locurilor de munca pentru personalul din service-urile auto este in scadere. Este greu sa gasesti angajati care sa ocupe chiar si posturi elementare", spune Viorel Niculescu, directorul general al Automotive Trading Team, care anterior a detinut functia de director general al importatorului Ford in Ucraina din 2005 pana in vara lui 2006, dar si cea de director general al Romcar, importatorul Ford in Romania, de la fondarea sa in 1992 si pana in 2005.
Aproape 40% din cifra de afaceri a companiei Automotive Trading Team (ATT) va fi generata de catre unitatea de service.
"In 2008 estimam o cifra de afaceri de aproximativ 2,5 milioane de euro pentru activitatea de service. De la deschiderea unitatii de service si pana la finele lunii octombrie se vor totaliza 1.000 de ore de lucru in service", a declarat Niculescu.
Pentru 2008 obiectivul de vanzari al ATT vizeaza o crestere de aproape 70%, la un nivel de 120 de unitati. "In primele sapte luni vanzarile ATT au fost de 55 de autoturisme, dintre care sapte modele Jaguar si 48 Land Rover.
Pana la finele anului ne-am propus un target de 120 de masini, dintre care 100 de modele Land Rover si 20 Jaguar", a subliniat Niculescu, care estimeaza ca in 2008 va atinge o cifra de afaceri de aproape 4 milioane de euro, generata exclusiv de comertul cu autoturisme, la care se adauga cea de 2,5 mil. euro, obtinuta din activitatea de service.
Unitatea de service a companiei, care are o suprafata totala de 5.000 mp, are in prezent o capacitate de noua posturi de lucru, care vor fi completate de alte sase dupa 15 septembrie.
Aproximativ 80% din cifra de afaceri a service-ului este generata de modele Land Rover si Jaguar, restul de 20% reprezentand alte modele din gama premium precum Mercedes-Benz, Jeep sau Chrysler, potrivit directorului general al companiei.
In prezent compania are 39 de angajati, dintre care 28 lucreaza in service. "In 2009, prin extinderea activitatii de service, dorim sa ajungem la un total de 60-65 de angajati, in conditiile in care la inceputul activitatii, cand nu exista unitatea de service in 2007, aveam 15", a subliniat Niculescu.
In primele sapte luni vanzarile Jaguar pe piata locala s-au apreciat cu 142%, la un nivel de 145 de unitati, in timp ce Land Rover a inregistrat o crestere de 65%, la 533 de unitati.
Cel mai bine vandut model Jaguar a fost XF, noua limuzina de clasa mare, cu 75 de unitati. Modelul ocupa pozitia a patra in clasamentul modelelor de clasa mare, fiind sub "traditionalele" Mercedes E-Klasse, Audi A6 si BMW Seria 5, dar peste Mercedes-Benz CLS si Volvo S80, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
"Aproximativ 90% din modelele Jaguar comercializate de ATT au reprezentat noul model XF. Anul acesta au fost livrate din martie si pana in prezent sase modele si sunt comandate alte cinci", a spus Niculescu. Potrivit declaratiilor directorului ATT, in cazul marcii Land Rover, 80% din volumul total al vanzarilor este reprezentat de modelele Freelander, care are si cel mai mic pret din gama, alaturi de Range Rover Sport.
Planurile de extindere ale dealerului Land Rover si Jaguar includ in perioada urmatoare construirea unui centru auto integrat destinat marcilor Land Rover si Jaguar, amplasat pe o suprafata de 20.000 mp, in partea de est a Capitalei, in apropiere de autostrada Soarelui.
"Alaturi de dezvoltarea activitatii de service si planul construirii unui centru integrat pentru Land Rover si Jaguar, luam in calcul si dezvoltarea unei activitati de comert cu autoturisme second-hand complete, care sa includa de la servicii de buy-back la oferirea de garantie.
In functie de cererea existenta pe piata luam in calcul si importul de modele second-hand din Europa de Vest", a spus Niculescu, care a subliniat ca activitatea de second-hand va cuprinde comercializarea mai multor marci, nu numai Land Rover si Jaguar.