Cel mai puternic executiv din industria farma se pregateste sa plece

Autor: Ioana David 25.08.2008
Actionarii A&D Pharma au pierdut 250 milioane de euro prin scaderea valorii actiunilor.

Dragos Dinu, directorul executiv (CEO) al principalului grup din industria farmaceutica A&D Pharma, este pe picior de plecare in urma unor discutii cu actionarii privind rezultatele companiei si evolutia ei, conform unor surse din industrie.
Dinu, de sase ani in aceasta pozitie la A&D Pharma, s-a confruntat in ultimul an cu o scadere dramatica a valorii actiunilor companiei la Londra, iar la nivelul rezultatelor financiare, in ciuda unei cresteri a vanzarilor cu 28%, profitul net a scazut cu 92%.
Conform surselor citate, doi dintre actionari, Ludovic Robert si Walid Abboud, au inceput chiar sa se implice zi de zi in viata companiei. A&D Pharma, listata in 2006 pe Bursa de la Londra, cu o valoare de piata de peste 500 mil. euro la inceputul anului, a ajuns sa valoreze 71 mil. eur o in prezent in urma prabusirii pretului actiunilor. De la 15,5 euro/GDR la inceputul anului, pretul a ajuns la 2,15. Actionarii principali au pierdut peste 250 mil. euro.
Dragos Dinu nu a putut fi contactat de ZF in ultimele doua saptamani, iar PR-ul grupului a precizat ca "nu exista astfel de schimbari. Daca va fi cazul, compania va anunta orice schimbare la momentul in care aceasta se va produce".
Bazele A&D Pharma au fost puse in urma cu mai bine de zece ani de catre patru oameni de afaceri, Michel Eid, Ludovic Robert, Roger Akoury si Walid Abboud, care ulterior au inceput sa investeasca si in domenii conexe. Ei mai au interese in companii precum Ozone Laboratories, sau fondul de investitii Gemisa Investments (prin care controleaza mai multe companii de talie mica).
Cei patru oameni de afaceri au tinut fraiele conducerii operationale a celui mai mare grup farmaceutic local pana in anii premergatori listarii din 2006. In acel an ei au vandut peste 30% din actiuni pe Bursa din Londra. Anterior listarii, cei patru au cedat un pachet de 7% din actiuni conducerii executive, insa isi mentin controlul prin intermediul entitatii olandeze Sograno BV cu aproape 60% din titluri, conform ultimelor date disponibile. Dinu este unul dintre cei mai influenti executivi din industria farmaceutica.

Dragos Dinu
41 de ani
este de sase ani CEO al A&D Pharma, dupa ce timp de sase ani a ocupat mai multe functii in cadrul acestui grup
1995-1996 - sales manager pe Bucuresti al Agroalim Imp. Exp
1993-1995 - manager pentru Bucuresti al Sitaco Pepsi Cola
1992-1993 - Bouygues Romania SRL
1991-1992 - inginer la ISAF