Farmaciile au liber sa se extinda in mall-uri

Autor: Ioana David 28.08.2008
Lanturile de farmacii se vor putea extinde in mall-uri si nu vor fi obligate sa-si deschida unitati in mediul rural, au convenit jucatorii din farma cu Agentia Nationala a Medicamentului (ANM).
Aceste prevederi erau incluse in proiectul de hotarare de guvern pentru aprobarea Normelor privind infiintarea, organizarea si functionarea unitatilor de distributie de medicamente de uz uman, care a fost discutat ieri de reprezentantii celor doua parti.
"Am preluat propunerea legata de infiintarea farmaciilor in spatiile comerciale de mari dimensiuni, insa vom preciza ca dimensiunea acestora trebuie sa fie de peste 1.000 de metri patrati. Am propus de asemenea ca la doua farmacii din mediul urban, proprietarul sa deschida una si in mediul rural. Nu s-a dorit acest lucru", a spus Magdalena Badulescu, presedintele ANM, institutia responsabila cu autorizarea de noi farmacii.
In prezent, deschiderea de farmacii se face pe baza unui criteriu demografic, respectiv o farmacie la 3.000 de locuitori in Bucuresti, o farmacie la 3.500 de locuitori in orasele resedinta de judet, si o farmacie la 4.000 de locuitori in alte orase.
Ca exceptie mai pot fi infiintate unitati in gari, daca nu exista o farmacie in imediata apropiere si in complexurile comerciale de mari dimensiuni.
Printre propunerile initiale se numarau desfiintarea farmaciilor din centrele comerciale, innoirea autorizatiei de functionare dupa cinci ani, obligativitatea deschiderii unei unitati in mediul rural pentru fiecare doua unitati deschise la oras si marirea suprafetei minime de la 40 la 70 de metri patrati.
Cea mai contestata dintre ele a fost renuntarea la deschiderea de farmacii in mall-uri, care nu va mai fi adoptata, insa normele care urmeaza sa intre in vigoare vor preciza ca prin centru comercial de dimensiuni mari se intelege cel de peste 1.000 de metri patrati.
Proiectul modifica criteriul demografic din Bucuresti, micsorand numarul locuitorilor carora le revine o farmacie la 2.500, aceasta find una dintre putinele propuneri care se va aplica.
Referitor la cresterea suprafetei minime obligatorii s-ar putea adopta o solutie de compromis, forma finala urmand sa fie prezentata dupa discutiile cu juristii.