Investitorii spera intr-o revenire a actiunilor Alcatel-Lucent

Ziarul Financiar 29.08.2008
Alcatel-Lucent, unul din cei mai mari furnizori mondiali de echipamente telecom, a raportat pierderi pentru al saselea trimestru consecutiv, determinand analitsii din industrie sa recomande investitorilor sa cumpere actiuni ale companiei, scrie Bloomberg.

Actionarii Alcatel-Lucent castiga in prezent aproximativ 40 de centi pentru fiecare dolar investit in compania rezultata din fuziunea grupului francez Alcatel cu americanii de la Lucent in 2006, care a creeat cel mai mare furnizor de retele de telefonie fixa din lume.

Rezultatele financiare din 29 iulie au consemnat pierderi de peste 7 mld. dolari (4,7 mld. euro). Directorul executiv Patricia Russo si presedintele Serge Tchuruk au anuntat ca isi vor inainta demisiile.

"Nu trebuie sa fim pesimisti in ceea ce priveste evolutia pretului actiunilor companiei", a declarat Janardan Menon, analist la Dresdner Kleinwort, amintind de faptul ca decizia oficialilor de a reducere cheltuielile a urcat profitul operaaional in al doilea trimestru.

Menon i s-a alaturat lui Kulbinder Garcha la Credit Suisse, care recomanda investitorilor sa cumpere actiuni, mizand pe reducerea costurilor, cresterea vanzarilor catre China dupa olimpiada si instalarea unei noi echipe de conducere.

Aceste schimbari ar putea ridica valoarea actiunilor cu 82%, la 7,50 euro in 12 luni, conform lui Gracha.

Cotatia titlurilor Alcatel-Lucent s-a apreciat 3,9% (16 centi) pe bursa din Paris, ajungand la 4,28 euro in deschiderea sedintei bursiere. Pretul actiunilor a crescut cu 9,3% dupa recomandarea lui Menon.

Titlurile au mai crescut cu 4,7 % pe 26 august, dupa ce presa franceza a anuntat ca Mike Quigley, fostul presedinte al diviziei de stiinte, tehnologie si strategii din cadrul Alcatel-Lucent, ar putea sa o inlocuiasca din functie pe Russo. Fostul ministru de finante al Frantei este de asemenea un candidat pentru postul de director executiv al firmei, conform cotidianului Le Canard Enchaine.

CDMA (Code Division Multiple Access), o tehnica digitala de transmitere a semnalului wireless, genereaza peste 30% veniturile anuale de 2,8 mil. euro inregistrate de Alcatel-Lucent pe segmentul wireless, potriviti estimarilor lui Stuart Heffrey, analist la Lehman Brothers Holdings.

Russo a redus valoarea contabila a afaceri cu 810 mil. euro in al doilea trimestru al anului si cu 2,1 mld. euro in luna februarie.

Vanzarile generate de segmentul wireless ar putea mari nivelul profitului inregistrat de companie in al patrulea trimestru si in anul care urmeaza, avand in vedere ca China Telecom a inceput sa cheltuiasca 80 mld. yuani (7,9 mld. euro) pentru a-si dezvolta reteaua CDMA pe care a achizitionat-o de la rivalul China Unicom.

Alcatel-Lucent a disponibilizat 9.000 de angajati pana la data de 30 iunie, din totalul de 16.500 de locuri de munca pe care intentioneaza sa le inchida. Compania a anuntat in luna februarie ca va aloca pana la 1,3 mld. euro pentru costuri de restructurare in 2008 si 2009, circa doua treimi din cheltuieli urmand sa fie realizate anul acesta.