Oferta PNL: cota unica, TVA zero la energie, gaz metan si medicamente

Autor: Iulian Anghel 29.08.2008
Liberalii vor adopta astazi programul de guvernare al partidului care prevede, intre altele, o taxa pe valoare adaugata (TVA) zero la energie, gaze naturale pentru populatie, concomitent cu o scadere a fiscalitatii pe componenta contributiilor sociale, po

"Programul este clar si prevede reducerea arieratelor din economie, reducerea fiscalitatii ('Cu cat?' 'Nu cum mult, dar va fi o reducere!'), simplificarea procedurilor de inregistrare a firmelor comerciale, un TVA zero pentru energie, gaz metan si medicamente", a declarat pentru ZF Varujan Vosganian.
PNL va examina astazi programul de guvernare al partidului intr-o sedinta extinsa.
PNL va fi al doilea partid, dupa PSD, care isi dezvaluie oferta electorala pentru alegerile care se vor se desfasura la 30 noiembrie.
Varujan Vosganian a ramas in PNL singurul finantist care in urma cu patru ani punea la punct oferta de guvernare a fostei Aliante PNL-PD. Acum el este cel care coordoneaza programul de guvernare al PNL.
Ce sanse sunt ca o astfel de oferta sa si fie pusa in practica, cu alte cuvinte ce sanse au liberalii sa continue linia unei guvernari la care participa vreme de patru ani?
Toate datele arata ca o guvernare viitoare nu este posibila in afara unei coalitii. PNL a obtinut la alegerile locale unul dintre cele mai bune scoruri din istoria postdecembrista a partidului, aproape 19% dintre voturi. Cu un astfel de scor liberalii nu au emotii in privinta intrarii in Parlament. Dar la putere sau in opozitie?
Vosganian sustine ca liberalii merita sa continue guvernarea, pentru ca solutia liberala, cea a reducerii taxelor si a introducerii cotei unice de impozitare si-a aratat efec-tele in ultimii patru ani (solutia a fost gandita impreuna cu PD, de care apoi liberalii s-au despartit). Potrivit lui Vosganian, Romania de astazi este o cu totul alta Romanie fata de cea de acum patru ani, iar toate temerile legate de incetinirea cresterii economice, de criza globala pot fi privite altfel daca ne uitam in trecut.
"De ce esti asa sceptic? Nu vezi ca traim intr-o alta Romanie? Oare nu vezi ca PIB-ul Romaniei pe primul semestru al acestui an este cat intreg PIB-ul Romaniei pe intreg anul 2000?", spune ministrul finantelor.
Potrivit acestuia, in urmatorii ani, in economie vor fi investiti cel putin 100 de miliarde de euro, din care 30 de miliarde vor fi investitii facute de firme straine, in vreme ce investitiile statului se vor ridica undeva la 30-40 de miliarde de euro. "Numai in 2008 investitiile publice au reprezentat 18% din buget, ceea ce este enorm, iar ritmul se va mentine si in urmatorii ani", sustine Voganian.
Cum isi vor sustine insa liberalii programul, de vreme ce din datele de acum rezulta ca, desi puternic, PNL va fi al treilea partid ca pondere politica in viitorul parlament?
Ministrul de interne, liberalul Cristian David, apreciaza ca urmatoarea formula de guvernare ar trebui sa fie una bazata pe "o majoritate stabila si consistenta", pentru a putea fi adoptate politicile propuse la inceputul mandatului.
"Orice guvernare care vrea sa-si puna in aplicare politicile pe care le ia in domeniul economic sau social trebuie sa aiba in Parlament un punct de sprijin si de sustinere a acestor politici, o formula care sa dea aceasta majoritate consistenta si stabila", a explicat ieri ministrul liberal al administratiei si internelor Cristian David.
Demnitarul a mai spune ca rezultatul alegerilor ar trebui sa dea o majoritate stabila si robusta, iar "vioara principala sa ramana PNL, care poate sa continue proiectele pe care le-a inceput", partid care a generat proiecte economice, educationale si de sanatate, "care au nevoie de continuitate pentru a avea o finalitate si reflectare pozitiva pentru toti cetatenii".
Anterior, ministrul culturii Adrian Iorgulescu declarase ca PNL nu va negocia niciodata cu "tradatorul" Stolojan, daca acesta va fi propunerea PD-L pentru functia de premier, dar a mentionat ca se poate discuta cu PD-L in cazul unui premier ca Adriean Videanu sau Vasile Blaga.
El a subliniat ca liberalii nu vor colabora niciodata cu "tradatorii din gruparea SS - Stolojan si Stoica", in contextul in care Stolojan va fi propus premier de PD-L.

Cinci masuri liberale

Fiscalitate
Programul PNL prevede mentinerea cotei unice de impozitare de 16%. Contributiile la asigurari sociale vor fi diminuate ("dar nu cu mult", dupa cum afirma ministrul finantelor Varujan Vosganian).
Taxa pe valoare adaugata va fi zero pentru energie, gaz metan si medicamente ("Puneti asta intre paranteze, pentru ca s-ar putea sa existe TVA zero si pentru alte produse", spune Vosganian).

Investitii
In intreaga economie intre 2009 si 2013 vor fi investiti 100 mld. euro, in vreme ce investitiile straine (realizate, intre altele, si de firmele care sunt deja prezente pe piata din Romania) vor fi de cel putin 30 mld. euro.

Deficit bugetar
Deficitul bugetar va fi mentinut in limita a 3% din PIB in urmatorii patru ani, daca PNL va continua sa conduca Guvernul.

Sanatate
Pentru sanatate va fi alocat 5% din Produsul Intern Brut (PIB). Sanatatea va fi o prioritate nationala.

Educatie
Cel putin 6% din PIB va fi alocat educatiei, daca PNL va continua sa conduca guvernul si in urmatorii patru ani. Educatia va fi o prioritate nationala.