China nu mai este ieftina pentru companiile europene

Autor: Vlad Anastasiu 01.09.2008
China incepe sa-si piarda statutul de cel mai ieftin stat pentru productia de bunuri. Una din cinci companii germane renunta la activitatea de outsourcing in Orientul Indepartat, pe masura ce mana de lucru chineza devine prea scumpa, scrie Der Spiegel.
Un numar tot mai mare de companii germane parasesc China, dand vina pe mana de lucru din ce in ce mai scumpa, precum si pe deficientele de calitate din procesul de fabricatie. In timp ce unele dintre companii cauta state cu forta de munca mai ieftina, cele mai multe dintre ele aleg insa sa se reintoarca in Germania. Potrivit estimarilor Asociatiei Producatorilor Germani (VDI), una din cinci companii din totalul celor 1.600 cate sunt prezente acum in China, intentioneaza sa se retraga de pe piata chineza in urmatorii cativa ani.
"Tot mai multe companii se dovedesc de-a dreptul naive cand se hotarasc sa intre pe piata chineza fara sa ia in considerare ca salariile de acolo continua sa creasca neincetat", a declarat Sven Renkel, purtatorul de cuvant al VDI. Cresterea costurilor la energie, legile tot mai stricte in privinta protectiei mediului, eliminarea a tot mai multor stimulente fiscale, forta de munca slab calificata sau necalificata, toate acestea, corelate cu aprecierea din ultima perioada a yuanului fata de dolarul american au dus la explozia costurilor de productie din China. Mai mult decat atat, inflatia din China, care atinge nivelul de 8%, a facut ca salariile sa creasca in ultimul an cu peste 20%, se arata intr-un raport al firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC). Pentru unele companii, China incepe sa devina prea scumpa.
"Toate aceste companii isi indreapta acum atentia catre alte state unde mana de lucru este inca ieftina, precum Bangladesh, India sau Kazakhstan, fie decid sa sisteze operatiunile de productie din aceste state si se reintorc in Germania", a declarat Harald Kayer, analistul PwC care a intocmit raportul. "Si companiile chineze au inceput sa-si amplifice operatiunile de outsourcing din afara Chinei", a apreciat Eddy Henning, directorul Deutsche Bank din Beijing.
"Cineva care doreste sa produca doar tricouri, cel mai probabil se va orienta de acum incolo catre Vietnam sau catre statele aficane", a adaugat Henning. De asemenea investitorii vest europeni s-au aratat interesati si de state ca Romania sau Bulgaria pentru deschiderea unor unitati de productie. Potrivit estimarilor firmei de consultanta Deloitte, companiile care se vor reintoarce in Germania sunt cel mai probabil cele care au ales in prima faza China din considerente ale costurilor. Cele mai multe companii care vor face cale intoarsa catre Germania sunt companiile din industria de bunuri de larg consum si cea textila, sectoare de productie in masa.