Fondul Oamenilor de Afaceri a pierdut 5,6 mil. euro in S1

Autor: Roxana Pricop 02.09.2008
Fondul Oamenilor de Afaceri (FOA), administrat de societatea SAFI Invest, a raportat o pierdere de 20,7 mil. lei (5,6 mil. de euro) in primul semestru, in conditiile in care fondul a pierdut peste o treime din valoarea activelor, potrivit raportului semestrial emis de societate.
FOA se tranzactioneaza pe piata RASDAQ din anul 2000, listarea fondului avand rolul de a reorganiza Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA, cunoscut sub numele de SAFI), primul fond mutual de pe piata locala, infiintat in 1993.
CNVM a decis ca expunerea FOA pe piata actiunilor cotate nu trebuie sa scada sub pragul de 75% din activele totale ale fondului, insa conditiile neprielnice din piata au coborat plasamentele in actiuni ale FOA pana la 43,96% din active in primul semestru. Pon derea de minimum 75% este dificil de mentinut pe un trend descendent, deoarece societatea de administrare trebuie sa minimizeze pierderile provocate investitorilor pe o piata in scadere, scrie in raportul semestrial.
Societatea de administrare a facut eforturi pentru mentinerea ponderii actiunilor cotate peste 75%, dar un volum mare de cumparari pe o piata care continua sa scada si in lunile iulie si august si "nu se stie cand se va opri" inseamna scaderea activului net cu consumarea lichiditatilor si pierderi din ce in ce mai mari aduse investitorilor, in conditiile in care societatea este obligata sa respecte principiul protectiei, scrie in raport.
Principalele plasamente ale FOA au fost la sfarsitul lunii iunie titlurile SIF Oltenia care au atras peste 15% din activele fondului, actiunile "bancare" ale Bancii Transilvania care reprezinta 9,9% din active si BRD cu 14,7%. FOA are 90.009 investitori, mai putin cu peste 350 fata de inceputul anului.