Rusii de la Kaspersky vin peste BitDefender si Symantec

Autor: Sabin Popescu 03.09.2008
Odata cu deschiderea noului sediu in luna octombrie 2008, Kaspersky Romania, subsidiara locala a producatorului rus de solutii de securitate informatica, va ataca pozitiile principalilor doi jucatori de pe piata, BitDefender (controlata de omul de afaceri Florin Talpes) si Symantec (Norton).
Obiectivul rusilor este de a atinge anul acesta o cota de cel putin 10% pe piata, estimata la 6-7 milioane de euro.
"Este un obiectiv realizabil, si dorim sa ajungem cel putin pe locul al treilea", a declarat pentru ZF Teodor Cimpoesu, directorul general al Kaspersky Romania.
"Echipa Romaniei si potentialul Romaniei ca piata au fost principalele motive pentru care am revenit. Compania nu se va axa doar pe vanzari, ci si pe dezvoltare si cercetare", a adaugat el. Kas persky si-a inchis centrul de dezvoltare software din Bucuresti la inceputul acestui an, in mare parte din cauza cresterii nivelului salariilor din industria de dezvoltare software.
Fenomenul a fost amplificat si de aderarea Romaniei la UE, dezvoltatorii de soft locali observand ca asteptarile salariale ale programatorilor romani sunt similare cu cele ale angajatilor din Europa de Vest.
BitDefender si Symantec au declarat anterior ca tintesc fiecare cate o cota de piata de 50%, insa Cimpoesu nu considera acest lucru ca fiind o amenintare directa.
"Prin cota de piata intelegem utilizatorii cuceriti cu produse superioare tehnic. Comparativ cu rivalii nostri, noi detinem aceste produse superioare", a spus directorul companiei.
Costin Raiu, directorul laboratorului de cercetare Kaspersky din Romania, a adaugat ca "majoritatea utilizatorilor nostri au folosit alti antivirusi, de la alte firme".
Symantec Romania, sucursala locala a producatorului american de solutii de securitate, apreciaza ca piata romaneasca de solutii antivirus ar putea atinge 6 mil. euro anul acesta, compania avand in prezent o cota de aproximativ 25-30%, conform estimarilor lui Gabriel Tomescu, country manager al Symantec Romania.
Compania vizeaza anul acesta o cifra de afaceri de 5 mil. euro numai pe segmentul enterprise, in crestere cu 70% fata de anul trecut.
Pe de alta parte, BitDefender, companie recent desprinsa din grupul Softwin, estimeaza piata de profil la aproximativ 6,5 - 7 mil. euro. Conform propriilor estimari, compania detine in prezent o cota de 40%. Sub 5% din vanzarile BitDefender se realizeaza in Romania, restul de peste 95%, estimate la circa 100 mil. dolari, provenind din exporturi.
Kaspersky se asteapta la un rulaj de 1 milion de euro anul viitor. Cimpoesu a mai precizat ca, in prezent, Kaspersky deruleaza un proiect de cercetare/ dezvoltare software in Romania, dar nu a dorit sa ofere mai multe detalii. Motorul de scanare antivirus online disponibil pe site-ul Kaspersky a fost creat in Romania.
Compania a lansat ieri noua generatie de produse de securitate informatica Anti-Virus 2009 si Internet Security 2009. Producatorul rus este prezent pe piata locala din 2003, biroul coordonand si activitatea din Bulgaria.