Copos spera sa pastreze la 48% marja de profit la Crowne Plaza

Autor: Roxana Grigorean 04.09.2008
Hotelul de cinci stele Crowne Plaza din Capitala, controlat de omul de afaceri George Copos, mizeaza pe o marja de profit brut de 48% in acest an, chiar daca la sapte luni hotelul nu s-a inscris in cresterea de 5% a veniturilor prevazuta pentru acest an. Crowne Plaza vizeaza o cifra de afaceri de circa 11 milioane de euro in 2008.
"Cifra de afaceri in primele sapte luni a fost de 21,8 milioane de lei (circa 6 mil. euro), sub estimarile din acest an. Piata a mers mai prost in 2008, am fost afectati si de cresterea pretului petrolului, s-a calatorit mai putin si s-a scurtat durata de sejur. Marja de profit care a fost bugetata va putea fi insa pastrata pana la sfarsitul anului in principal printr-o buna gestionare a cheltuielilor", a spus Mioara Gheorghe, marketing manager al Crowne Plaza.
Gradul de ocupare al hotelului s-a situat in primul semestru la 63%, usor sub nivelul de anul trecut, la diminuarea gradului de ocupare contribuind si scaderea numarului de turisti. "Partea de leisure a fost in acest an usor mai mica decat in 2007, desi au fost oferite tarife extrem de competitive", a mai spus Gheorghe.
Potrivit ei, hotelul a majorat in acest an tarifele cu 5%-10% si nu are in plan noi scumpiri.
Practic, majoritatea hotelurilor de cinci stele din Capitala sufera de pe urma unui trafic de leisure foarte scazut, ceea ce determina un grad de ocupare mic in weekenduri si vara. Peste 80% din veniturile hotelierilor sunt asigurate de traficul de business.
Hotelul Crowne Plaza din Capitala este situat in partea de nord, unde a devenit operational in acest an si hotelul Ramada Plaza de patru stele, detinut de omul de afaceri Gabriel Popoviciu.
Totodata, pe segmentul de cinci stele a devenit operational in acest an hotelul Radisson SAS de pe Calea Victoriei. Potrivit reprezentantilor Crowne Plaza, pozitionarea sub buget nu a fost determinata insa de concurenta.
Totodata, desi concurenta a devenit mai acerba, hotelierii de pe piata nu prevad tarife mai mici in perioada urmatoare. Hotelurile din Bucuresti sunt cu circa 40% mai scumpe fata de Berlin si cu 50% mai mari fata de capitala Turciei, preturile fiind insa inferioare unitatilor hoteliere din Moscova, Z?rich sau Londra, potrivit unui studiu al Deloitte realizat in perioada aprilie 2007-aprilie 2008.
"Tarifele nu cred ca vor scadea in perioada urmatoare ca strategie generala, dar cu siguranta fiecare hotel va avea multa flexibiliate in acordarea tarifelor pentru clientii cu potential mare de business, grupuri, turisti, conferinte", a mai spus Gheorghe. Ea a adaugat ca piata hoteliera locala se va aseza, iar cresterile vor fi mai modeste, situandu-se la circa 5% de la an la an.