Spania ii plateste pe imigrantii ramasi fara loc de munca ca sa plece din tara

Autor: Daria Macovei 05.09.2008
Cum sectorul constructiilor, unde erau angajati mare parte din imigrantii veniti in Spania s-a prabusit, autoritatile incearca sa scape de cei care au ramas someri.

In partea de nord a Madridului, gara Tres Cantos este renovata, iar imigrantii care muncesc aici si care provin din diversele regiuni ale Africii de Nord, din America Latina sau din Europa de Est sunt nevoiti sa suporte soarele arzator al amiezii fara sa stie ca guvernul spaniol pregateste niste masuri care ii vizeaza in mod direct, scrie BBC News.
Angajatii de pe santierul de la Tres Cantos duc o munca istovitoare, de la asezarea placilor imense de beton din care este construit peronul pana la fixarea liniilor de cale ferata, fiind platiti in medie cu aproximativ 1.200 de euro (1.730 de dolari) pe luna. Fiecare dintre ei se straduieste sa dea tot ce poate zi de zi pentru a-si pastra locul de munca. Insa proiectele de constructii devin din ce in ce mai putine din cauza problemelor cu care se confrunta industria imobiliara din Spania, iar imigrantii sunt constienti de faptul ca atunci cand lucrarile de pe santier se vor termina, cei mai multi dintre ei nu vor mai avea un loc de munca.
Guvernul spaniol, care incearca sa previna efectele negative ale unei astfel de situatii, a propus ca fiecare imigrant care va pleca in tara sa de origine sa primeasca o suma importanta de bani, in jurul a 18.000 de euro (aproximativ 26.000 de dolari), cu obligatia de a nu reveni in Spania timp de trei ani. Masura ii are in vedere pe cetatenii a 19 state care nu au aderat la Uniunea Europeana si care au incheiat acorduri de securitate sociala cu guvernul de la Madrid.
"Daca cineva mi-ar oferi acesti bani as pleca", afirma Patrick, un imigrant din Guinea Ecuatoriala, adaugand ca "odata ajuns acasa as putea merge mai departe, i-as putea investi". Guillermo, care a emigrat din Republica Dominicana, avertizeaza insa ca "daca economia continua sa evolueze la fel ca acum si in perioada urmatoare, pana la urma vom fi nevoiti cu totii sa plecam. Insa daca ni s-ar da dreptul sa alegem, am vrea sa ramanem", adauga el, spunand ca acum se considera spaniol.
In decurs de mai bine de zece ani, populatia de imigranti a Spaniei a crescut uimitor de mult, cu 800%, iar forta de munca ieftina a facut ca boom-ul din sectorul constructiilor sa ia proportii impresionante. Cat timp au existat suficiente proiecte in constructii, spaniolii au evitat sa afiseze tipul de perceptii sociale negative asupra imigrantilor care pot fi observate in majoritatea tarilor europene. In prezent insa, cu o rata a somajului de 10,7%, cea mai ridicata din Uniunea Europeana, perspectiva s-a schimbat. "Imigrantii erau vazuti de toata lumea ca fiind folositori", explica economistul Pedro Schwarz. "Ei acceptau sa munceasca in constructii, avand o contributie semnificativa la cresterea economica si mentinand, in acelasi timp, nivelul scazut al salariilor. Insa acum, cand rata somajului creste alarmant in toate sectoarele de activitate, anumiti spanioli se plang de faptul ca imigrantii incep sa profite de banii pe care ii obtin ca someri."
Pana in prezent, cei 2,1 milioane de straini inregistrati in reteaua de securitate sociala a Spaniei reprezinta contributori neti ai sistemului, platind mai mult decat primesc in schimb. Insa in ultimele 12 luni numarul imigrantilor care solicita ajutor de somaj a crescut cu 81%, ajungand la 178.230 de persoane in iulie 2008. "Ceea ce incercam noi sa facem este sa legam imigratia de piata de munca", afirma Celestino Corbacho, ministru al muncii si al imigratiei in guvernul spaniol. "Potrivit estimarilor, este nevoie de doi sau trei ani pentru ca economia sa se redreseze, asa ca noi suntem de parere ca e bine sa le oferim oamenilor mai multe posibilitati. Daca un muncitor se afla in posesia a 15.000 de dolari (aproximativ 10.400 de euro), acesti bani ar putea sa ii ofere mai multe oportunitati in tara sa de origine decat in Spania."
Noul proiect guvernamental, care va fi lansat luna aceasta, va da posibilitatea imigrantilor sa primeasca echivalentul a doi ani de ajutor de somaj, 40% din aceasta suma urmand sa fie acordata la plecarea din Spania, iar restul de bani in tara de origine. Imigrantii care vor sa se califice in programul initiat de guvernul spaniol trebuie sa renunte la actele care atesta locul de munca si rezidenta in Spania pe toata durata contractului.
Administratia de la Madrid insista asupra faptului ca masurile reprezinta un raspuns echitabil in incercarea de a contracara problemele economice cu care se confrunta Spania, insa asociatiile imigrantilor privesc proiectul de lege cu suspiciune. "Ne simtim ca si cum am fi folositi", afirma Washington Tobar de la Fundatia spaniolo-ecuadoriana din Madrid. "Atunci cand au avut nevoie de forta de munca ieftina, ne-au deschis larg usile. Insa acum, cand nu mai au nevoie de noi, ne spun pur si simplu la revedere si se asteapta sa ne intoarcem in tarile noastre de origine."
Intr-un apartament modest din cartierul La Latina din Madrid, Leonardo Ramirez, in varsta de 42 de ani, pregateste masa de pranz pentru cei doi copii ai sai. Desi a absolvit facultatea de marketing in Ecuador, tara de unde provine, a preferat sa dea bani pentru a ajunge in Spania si pentru a lucra in constructii, insa in urma cu un an si-a pierdut locul de munca. El a ajuns sa inchirieze o camera din apartamentul sau pentru a-si putea plati ipoteca, numarandu-se printre cei aproximativ 100.000 de imigranti someri pe care guvernul spera sa ii convinga cu oferta sa.
Insa Ramirez nu este nici pe departe nerabdator sa intre in programul guvernamental. "Chiar daca guvernul ne-ar da 20.000 sau 30.000 de dolari, suma nu este suficienta pentru a porni o afacere odata intorsi acasa", explica el.