Matei Paun, BAC Investment: Romania este o solutie pentru investitorii afectati de criza mondiala

Autor: Sorin Pâslaru 09.09.2008
Matei Paun, proprietarul firmei de consultanta pentru fuziuni si achizitii si finantari BAC Investment, afirma ca Romania ramane o solutie pentru investitorii strategici globali care cauta crestere in continuare, in conditiile crizei financiare internatio

"Este adevarat ca este mult mai greu acum de atras finantare pentru dezvoltarea proiectelor, dar Romania ramane o solutie pentru cei care cauta productie competitiva", a spus Paun.
BAC Investment a fost adviserul proprietarului Romstal Leasing, Enrico Perrini, la vanzarea companiei catre grupul belgian KBC in 2006, pentru 70 milioane de euro, iar la inceputul acestui an a facilitat intrarea diviziei de real-estate a BNP, Atisreal, pe piata romaneasca.
"Avantajele fundamentale ale Romaniei - de spatiu de desfacere dar si de productie - nu s-au diminuat, astfel incat interesul investitorilor ramane ridicat", a explicat Paun.
Producatorii de bunuri de larg consum vin in Romania pentru ca se bazeaza pe tendinta de crestere a consumului, de ajungere din urma a nivelurilor de consum per capita din Occident, asa-numitul proces de catching-up, dar tara este atractiva si pentru productie, in conditiile in care costurile cu salariile sunt inca 20-25% fata de Europa de Vest.
Intr-adevar, interesul investitorilor straini a crescut pentru Romania in ultimul an de criza financiara internationala. Investitiile straine directe au fost de 4,8 mld. euro pe primul semestru al acestui an, cu peste 60% mai mult fata de anul trecut, si exista posibilitatea ca in 2008 sa fie atins un record, de 10 miliarde de euro.
BAC Investment este un grup de birouri de consultanta prezent in Romania, Bulgaria, Macedonia, Belarus si Turkmenistan, care are in total 50 de angajati, din care 11 in Romania. Matei Paun, care a studiat in Statele Unite si a lucrat pe Wall Street, controleaza biroul din Romania, iar in celelalte birouri este asociat cu alti parteneri locali.
Grupul are venituri anuale de circa 10-15 milioane de euro, potrivit lui Paun.
El spune ca piata tranzactiilor din Romania nu este inghetata, chiar daca accesul la finantare este mai dificil si cumparatorii au devenit mai selectivi, si ca are mandate in lucru.
Dat fiind potentialul de crestere al activitatii, Paun a cooptat recent ca parteneri pentru biroul din Romania al BAC Investment doi tineri romani care au studiat la scoli de business din strainatate si au activat la mari banci sau firme de consultanta de renume: Arin Ion si Ovidiu Petreca.
Arin Ion, care a studiat la London Business School, a lucrat la banca de investitii Credit Suisse First Boston, iar Ovidiu Petreaca, care are un MBA la universitatea americana Harvard Business School, a fost romanul care a atins cea mai inalta pozitie in divizia europeana a companiei de consultanta Boston Consulting Group.
Matei Paun spune ca i-a contactat in urma cu sase luni pe cei doi si ca acestia au decis sa se intoarca pentru ca oportunitatile oferite de piata romaneasca sunt mari in acest moment. "Ei simt ca pot castiga la fel ca in Occident in Romania", a explicat Paun.
Pe piata companiilor de consultanta pentru fuziuni si achizitii si finantari mai activeaza, in afara de diviziile de profil ale firmelor din Big 4 (PwC, Deloitte, KPMG si Ernst & Young), casa de investitii Capital Partners, intrata recent sub controlul Piraeus Bank, Raiffeisen Financial Advisers sau Altria Capital.